Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ČR a Jordánsko budou spolupracovat v oblasti jaderné energie

Česko s Jordánskem dnes u příležitosti návštěvy jordánského premiéra Háního Mulkiho v Praze podepsaly dohodu o spolupráci při mírovém využití jaderné energie.


© Fotolia.com

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) dohoda umožní lepší spolupráci v oblasti vědy a výzkumu a usnadní přístup českých firem k výstavbě jaderných reaktorů, která se chystá v Jordánsku. Předsedové vlád na tiskové konferenci oznámili, že ve Strakově akademii hovořili také o humanitární pomoci, obchodu i problémech Blízkého východu.

Sobotka označil Jordánsko za jednoho z klíčových partnerů České republiky v oblasti Blízkého východu. "Je ostrovem stability v regionu, který je jinak zmítán válečnými konflikty. Jsme připraveni Jordánsko podporovat, aby i do budoucna zůstalo stabilní zemí," řekl po dnešním jednání Sobotka.

V Jordánsku je v současnosti asi 1,4 milionu uprchlíků, uvedl Mulki. "Jsme přesvědčeni, že syrský problém je třeba vyřešit politicky. Musím velice ocenit roli Česka v poskytování humanitární pomoci, což pomáhá trochu odlehčit zátěž pro Jordánské království," uvedl Mulki. Sobotka řekl, že republika vynakládá ročně zhruba 50 milionů korun na přímou podporu uprchlických táborů v Jordánsku a plánuje v tom pokračovat.

Sobotka byl v Jordánsku v říjnu 2015, kdy v zemi jednal s králem Abdalláhem II. i tehdejším premiérem Abdalláhem Ansúrem. Navštívil také uprchlický tábor Zaatarí, ve kterém žilo asi 80.000 syrských uprchlíků většinou pod hranicí chudoby. Jordánsku pak Sobotka přislíbil navýšení české pomoci na zvládnutí migrační krize.

Vláda v pondělí rozhodla, že do Jordánska pošle 15 milionů korun na vybudování školicího centra pro oblast azylové politiky. Česko už letos přispělo 40 miliony korun na rozvoj tamního uprchlického tábora Azrak. Stejnou částku země poskytla i loni. V obou případech peníze šly na rozšíření a opravu obydlí pro 31.000 obyvatel tábora.

Diskuse se dnes týkaly i obchodní bilance. Podle Sobotky si obě země během letošního podzimu vymění podnikatelské mise. "Přivítal jsem fakt, že se skupina jordánských firem zúčastní letošního veletrhu v Brně," dodal. Mulki uvedl, že Jordánsko vítá české firmy. "V zájmu navýšení objemu obchodní výměny musíme navýšit také objem investic," konstatoval.

Vzájemná obchodní výměna v roce 2016 vzrostla meziročně o 62 procent. "Jednou z možností spolupráce představují dodávky pro vojenské a státní nemocnice v Jordánsku poté, co tamní vláda zahrnula české výrobce zdravotnického vybavení do schváleného seznamu potenciálních dodavatelů," uvedl Úřad vlády v tiskové zprávě. Další příležitosti má nabízet veřejná doprava, vodní hospodářství či potravinářství.

Mulki hovořil i o řešení sporů Izraelců a Palestinců. Vyslovil se pro to, aby se obě strany vrátily k jednacímu stolu a vycházely z hranice z roku 1967. "Pokud se vyřeší palestinská otázka, vyřeší se všechny střety v regionu. Děkujeme České republice za pomoc v řešení palestinsko-izraelského problému," řekl. Sobotka rovněž uvedl, že by byl rád, kdyby Jordánsko zřídilo své zastoupení v Praze.

Mulkiho program v Praze během vůbec první návštěvy jordánského premiéra v Česku bude pokračovat i ve středu, kdy se mimo jiné setká s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD). Dnešního setkání se Sobotkou se účastnil také ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

 
 
Reklama