Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výstavba nových jaderných reaktorů v USA za desetiletí končí

Projekt již nyní čelí zpoždění a vysokému překročení nákladů, napsaly agentury AP a Reuters.


© Fotolia.com

Elektrárenské společnosti z Jižní Karolíny se rozhodly zastavit práce na dvou nedokončených jaderných reaktorech, které měly první v USA za několik desetiletí a byly původně označovány za začátek renesance jaderné energie v USA.

V projektu elektrárny V.C. Summer vlastní podíl 45 procent státní elektrárenská firma Santee Cooper. Zbývajících 55 procent vlastní South Carolina Electric & Gas (SCE&G). Vedení obou firem se dnes vyslovila pro ukončení projektu.

Projekt měl začít vyrábět elektřinu loni. Zatím je však dokončen z méně než 40 procent kvůli stavebním problémům, sporům s regulátory a nízké kvalitě prací. Prezentace připravená pro správní radu Santee Cooper ukázala, že odhadované náklady na dokončení projektu již stouply o 75 procent a projekt by měl začít vyrábět elektřinu nejdříve v roce 2023.

Reaktory měly být prvními novými reaktory od nehody v Three Mile Island v roce 1979. Očekávalo se, že zahájí novou éru výstavby jaderných elektráren, které jsou bezpečnější na provoz, levnější na výstavbu a nevypouštějí emise oxidů uhlíku.

Kolem projektu panují pochybnosti již od konce března, kdy primární dodavatel elektrárny, firma Westinghouse, požádala o ochranu před věřiteli.

Projekt byl schválen v roce 2009. Odhadované náklady na projekt tehdy činily devět miliard USD (195,5 miliardy Kč). Poslední odhady nákladů počítají s 16 miliardami USD.

 
 
Reklama