Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

USA získaly více energie z obnovitelných zdrojů než z jádra

Spojené státy získaly v březnu a dubnu poprvé od roku 1984 více elektřiny z obnovitelných zdrojů než z jádra. Více než 60 procenty se na dodávkách čisté energie podílely větrné a solární zdroje.

Větrný park v Kalifornii, USA, foto: Petr Bohuslávek
Větrný park v Kalifornii, USA, foto: Petr Bohuslávek

Vyplývá to z amerických vládních údajů. Růst obnovitelných energií poháněl výkon nových větrných turbín a solárních farem a rovněž vyšší přívod energie z vodních zdrojů, který byl důsledkem silného zimního sněžení a dešťů v západních státech USA, napsala agentura AP.

V posledních desetiletích se naopak kvůli rostoucím nákladům a sílícímu odporu veřejnosti zpomalila výstavba nových jaderných reaktorů. Téměř všechny dnes funkční jaderné elektrárny zahájily činnost mezi lety 1970 a 1990 a některé jejich starší reaktory se začínají vyřazovat z provozu.

Odborníci se přesto domnívají, že v součtu za celý rok jaderná elektřina energii z obnovitelných zdrojů znovu předstihne. Příčinou jsou sezonní vlivy jako méně vody v přehradách během sušších měsíců. Jaderné elektrárny také prodělávají v jarních a podzimních měsících údržbu, protože tehdy je poptávka po elektřině nižší než v létě a v zimě.

Navzdory růstu obnovitelných zdrojů získávají USA stále téměř dvě třetiny elektřiny ze spalování fosilních paliv, především ze zemního plynu a uhlí. Jaderná energie a obnovitelné zdroje se na celkové produkci podílejí každá méně než 20 procenty.

 
 
Reklama