Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Temelín zkontroloval všech 163 palivových souborů z druhého bloku

Jaderná elektrárna Temelín zkontrolovala všech 163 palivových souborů z reaktoru druhého bloku, u nějž začala 19. května tříměsíční odstávka.

Jaderná elektrárna Temelín © nixki - Fotolia.com
Jaderná elektrárna Temelín © nixki - Fotolia.com

Energetici prověřili i tři hlavní bezpečnostní systémy, nyní se připravují na zavezení paliva. Odstávka potrvá do poloviny srpna. ČTK to dnes řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Energetici zkontrolovali tři hlavní bezpečnostní systémy. Než se do reaktoru naveze palivo, musí při dvoudenní zkoušce, jež začala dnes, prověřit, jak tyto systémy fungují. "Všechny bezpečnostní systémy jsou po revizi a po hardwarové stránce připraveny. Zkouškami se ověřuje jejich řídící software, tedy ovládání systémů," řekl Sviták.

Na závěr kontroly jednoho z bezpečnostních systémů technici zjistili, že do drenážní nádrže natekly z jiného systému tři metry krychlové mírně radioaktivní vody. Nádrž je podle mluvčího určena k tomu, aby takovou vodu zadržela a nepustila ji dál. "Technicky to není problém, projekt je na podobné věci připraven a vše se vyřešilo při plánované odstávce. Nicméně i o tomto případě Česká republika informuje Rakousko," řekl Sviták.

Zkoušky potrvají dva dny, pak energetici spustí přípravy na zavezení paliva do reaktoru. Začnou s tím v půli týdne, z bazénu do reaktoru zavezou 163 palivových souborů. Kromě toho se zpětně montuje turbína.

Druhý blok je plánovaně odstaven od poloviny května, v provozu by měl být od poloviny srpna. Plánovaná odstávka prvního temelínského bloku by měla začít 30. prosince. I v tomto případě ji ČEZ plánuje na tři měsíce.

Temelínská elektrárna je největším výrobcem elektřiny v ČR, její produkce pokryje pětinu domácí spotřeby. První elektřinu vyrobil Temelín v prosinci 2000. Loni vyrobil 12,1 TWh elektřiny, téměř o dvě TWh méně než v roce 2015. Nižší produkci způsobily odstávky. I tak Temelín vyrobil ze všech českých zdrojů nejvíc: jeho elektřina by vystačila českým domácnostem na deset měsíců, jižní Čechy by s ní vydržely téměř čtyři roky.

 
 
Reklama