Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zronek z ČEZ: Prioritou dostavba Dukovan, přímá dohoda možností

Nový tuzemský jaderný blok bude v případě rozhodnutí o jeho realizaci postaven v Dukovanech, řekl v rozhovoru s ČTK šéf nové divize jaderná energetika ČEZ a ředitel elektrárny Temelín Bohdan Zronek.

Mezi reálné varianty formy případné stavby nového bloku podle něj patří i ta, že bude po prvotním výběru z více dodavatelů uzavřena dohoda s jedním strategickým partnerem.

ČEZ zrušil v dubnu 2014 zadávací řízení na stavbu dalších dvou bloků v Temelíně. Důvodem bylo to, že česká vláda na stavbu neposkytla státní garance. Tendr se tehdy konal podle zákona o veřejných zakázkách, což byl světový unikát. Podle Zronka striktnost zákona bránila mimo jiné tomu, přinést do výběru dodatečné požadavky.

"Opačné pořadí výstavby bloků v obou lokalitách bylo na sebe navázané. Tím, že jsme se posunuli v čase doprava, tak dává smysl začít v lokalitě Dukovany, tak abychom tu lokalitu udrželi s provozovaným blokem, který si na sebe bude vydělávat," řekl Zronek. Současné dukovanské bloky mají být odstaveny zhruba v letech 2035 až 2037. "Dnes je pro mě ideální scénář připravit potenciální dostavbu dalšího bloku v Dukovanech tak, abychom plynule nahradili stávající bloky," podotkl.

Připustil, že termín pro to, aby se tento plán stihl je v současnosti již "na hraně". Rozhodnutí podle něj musí padnout nejpozději během volebního období příští vlády. Právě zapojení státu do projektu je podle něj klíčové. "Zatím všude, kde se staví nové jaderné elektrárny, tak je tam nezpochybnitelná role státu. Vždy je tam nějaká forma státní podpory, byť ne třeba přímá finanční," uvedl Zronek.

Stavba nového jaderného bloku podle něj případně musí být odůvodněna veřejným zájmem, podobně jako například dálnice, a to proto, aby Česko nemuselo elektřinu dovážet ze zahraničí. "Pokud budeme hledat ekonomickou návratnost, tak se v Evropě ani u nás v současnosti nevyplatí stavět jakýkoliv zdroj, a to nejen jaderný," dodal.

Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR počítá se stavbou jednoho jaderného bloku v Temelíně a jednoho v druhé tuzemské jaderné elektrárně v Dukovanech s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách.

Zronek vede nově zřízenou jadernou divizi ČEZ od začátku června, stal se i členem představenstva společnosti. Elektrárnu v Temelíně povede do konce srpna, poté ho v jejím čele nahradí Jan Kruml. Zronek uvedl, že dlouhodobě počítá jak s ním, tak se současným ředitelem elektrárny v Dukovanech Milošem Štěpanovským.

"Letos musíme dotáhnout obnovu licence pro všechny dukovanské bloky, včetně navazujícího plnění podmínek rozhodnutí. Musíme také dokončit odstávky jaderných bloků, a zároveň se připravit na další kroky, což třeba v případě Temelína je příprava na obnovu licence v horizontu roku 2020," přiblížil některé další úkoly nové divize Zronek.

Zronek začal pracovat v temelínské elektrárně v roce 1994, kdy se podílel na přípravě na její spuštění. Začínal jako operátor turbíny a postupně prošel všemi pozicemi ve velíně jihočeské jaderné elektrárny. Jejím ředitelem je od roku 2015.

 
 
Reklama