Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Temelíně vyvezli palivo z reaktoru, 14 dní ho budou kontrolovat

Všech 163 palivových souborů vyvezli technici jaderné elektrárny Temelín z reaktoru druhého bloku, u nějž zahájili 19. května tříměsíční odstávku.

Teď se bude každý palivový soubor kontrolovat, což potrvá 14 dní. Zpět se jich vrátí 120, doplní je 43 nových. ČTK to dnes řekl temelínský mluvčí Marek Sviták.

Při odstávce, na níž se podílí tisíc zaměstnanců ČEZ včetně dodavatelů, vymění energetici čtvrtinu paliva a zmodernizují kompenzátor objemu. Jde o zařízení, jehož pomocí se reguluje tlak v jaderné části elektrárny.

Vyvážení trvalo čtyři dny. Vyvezení jednoho palivového souboru z reaktoru zabere půl hodiny. "Za tu dobu urazí dálkově ovládaný zavážecí stroj pouze několik metrů mezi reaktorem a vedlejším bazénem pro skladování. Tříčlenná obsluha pomocí kamery sleduje každý centimetr pohybu. Vše se děje pod vodou, která palivo chladí a odstíní i radioaktivní záření," řekl Sviták.

Teď čeká každý palivový soubor kontrola, sleduje se těsnost a geometrie paliva. Zpět do reaktoru se vrátí 120 souborů, dalších 43 bude nových. "Každý má přesně stanovené místo, důvodem je rovnoměrné rozložení výkonu reaktoru," uvedl mluvčí. Palivové soubory, které se do reaktoru nevrací, zůstávají asi deset let ve skladovacím bazénu vedle reaktoru. Poté se v kontejnerech převezou do skladu použitého paliva, který od roku 2010 provozuje elektrárna ve svém areálu. Tam mohou zůstat až 60 let.

Při odstávce reaktoru musejí energetici zvládnout přes 10.000 činností. Jde o kontroly a revize, které připraví reaktor na následný desetiměsíční provoz. "Kontrolují se bezpečnostní systémy, turbína a modernizuje se kompenzátor objemu," řekl Sviták.

Temelín vyrobil od začátku roku 7,6 terawatthodin (TWh) elektřiny. Elektrárna je největším výrobcem elektřiny v ČR, její produkce pokryje pětinu domácí spotřeby. První elektřinu vyrobil Temelín v prosinci 2000. Loni vyrobil 12,1 TWh elektřiny, téměř o dvě TWh méně než v roce 2015. Nižší produkci způsobily odstávky. I tak Temelín vyrobil ze všech českých zdrojů nejvíc: jeho elektřina by vystačila českým domácnostem na deset měsíců, jižní Čechy by s ní vydržely téměř čtyři roky.

 
 
Reklama