Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

OPEC a další země prodlouží omezení těžby ropy do března 2018

Ceny ropy reagovaly na všeobecně očekávanou zprávu výrazným poklesem, protože trh doufal v prohloubení těžebních škrtů.


© Fotolia.com

K dohodě se po včerejších jednáních ve Vídni později připojila zhruba desítka dalších zemí mimo ropný kartel v čele s Ruskem, řekli delegáti agentuře Reuters.

OPEC se spolu s dalšími zeměmi ke konci loňského roku dohodl snížit těžbu ropy v letošním prvním pololetí celkově o zhruba 1,8 milionu barelů denně, což je kolem dvou procent světové produkce. Snahou producentů bylo snížit světové zásoby vytěžené suroviny poté, co rostoucí převis produkce srazil od roku 2014 světové ceny ropy na polovinu a příjmy producentských zemí prudce klesly. Byla to ze strany OPEC první dohoda o omezení těžby za 15 let.

Dohoda přispěla k vytlačení cen ropy nad 50 dolarů za barel, dál už ale ceny vzhledem k nadále vysokým zásobám nerostly. Saúdská Arábie a Rusko se proto v polovině května shodly na potřebě dohodu prodloužit o dalších devět měsíců, aby se zásoby konečně podstatně snížily a tím se obnovila rovnováha na trhu.

Růst cen po loňské dohodě nevedl k žádoucímu snížení zásob zejména proto, že podnítil k oživení produkce v USA, které nejsou účastníky dohody. Těžba ve Spojených státech tak od loňska vzrostla o zhruba deset procent, což smazalo asi polovinu objemu redukce OPEC a jeho partnerů.

Zástupci amerického ropného odvětví, jehož tahounem je nyní těžba z břidlicových ložisek, vidí v pokračujícím omezování těžby u konkurentů možnost dál rozšiřovat vývoz. "Méně ropy OPEC na trhu přináší americkému ropnému sektoru příslib uspokojovat poptávku po celém světě a pomůže nám dosáhnout energetické dominance," řekl Reuters Ryan Sitton z Texaské komise pro železnice, která reguluje rozsáhlé odvětví těžby ropy v tomto americkém státě.

Před dnešním jednáním se objevily signály, že státy by se mohly dohodnou na hlubším snížení, výbor ministrů ale doporučil nechat redukci na dosavadní úrovni. "Takové návrhy padly, mnozí členové naznačovali ochotu, ale nebude to zapotřebí," řekl před schůzkou saúdskoarabský ministr energetiky Chálid Fálih.

Někteří investoři doufali, že účastníci se domluví právě na hlubším poklesu produkce, a výsledek schůzky tak vedl na trhu k cenovému propadu. Severomořská ropa Brent kolem 17:45 SELČ prohloubila pokles na 2,8 procenta a sestoupila na 52,45 dolaru za barel; americká WTI ztrácela přes tři procenta.

Samotný kartel OPEC má udržovat od ledna těžbu 1,2 milionu denních barelů pod úrovní 31 milionů barelů z října 2016. Dohoda o omezení těžby se v OPEC ani dalších devět měsíců nebude vztahovat na Nigérii a Libyi, jejichž produkci výrazně snižují domácí nepokoje.

Kartel se před schůzkou rozrostl o jednu zemi na 14 států. Novým členem OPEC se stala Rovníková Guinea.

 
 
Reklama