Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Díky kotelně od GEEN Optim sníží ZETOR energetickou náročnost v oblasti technologického ohřevu párou

Snížení energetické náročnosti v oblasti technologického ohřevu párou o 38 % a výrazná úspora nákladů díky projektu optimalizace mobilní kontejnerové kotelny o výkonu 1,9 MW.

Brněnský výrobce zemědělských strojů ZETOR TRACTORS a.s. je jednou z firem, která se rozhodla snížit náklady na technologický ohřev a využila k tomu program GEEN Optim, jejž malým i velkým zákazníkům nabízí skupina GEEN Holding. „Program GEEN Optim je určen všem klientům, kteří hledají možnosti energetických úspor a potřebují zpracovat technicko-ekonomickou zprávu nebo energetický audit. V případě ZETORU jsme na základě vstupních informací o spotřebě, kterou jsme získali podrobným prostudováním přípravného projektu, navrhli optimální řešení spotřeby energie,“ shrnuje princip spolupráce Aleš Mokrý, generální ředitel GEEN Holding.

„Cílem společnosti ZETOR TRACTORS a.s. je efektivní hospodaření s energiemi. Realizovali jsme proto projekt, který přináší snížení celkové energetické náročnosti a ve výsledku i finanční úsporu. Pozitivem je fakt, že návratnost investice byla vyčíslena na 3 roky. Spoluprací s GEEN Holdingem jsme předmětnou zakázku realizovali snadno a rychle. Společnost se postarala o veškeré aktivity od plánování, po realizaci a uvedení do provozu,“ říká Marián Lipovský, ředitel Provozního úseku ZETOR TRACTORS a.s.

Společnost ZETOR TRACTORS a.s. investovala do projektu několik milionů korun, financování zajistil GEEN Holding. Realizace kotelny, od prvního obchodního jednání po předání kotelny do provozu v polovině letošního března, trvala pět měsíců. Její obnovený provoz kromě vlastní kontroly spotřeby a automatického fungování přináší ZETOR TRACTORS a.s. snížení energetické náročnosti o 38 % v oblasti technologického ohřevu párou. Celá instalace nijak nezasahovala do provozu. Probíhala jednoduše a nevyžadovala rozsáhlé stavební úpravy.

„Vše je umístěno ve dvou kontejnerech, které se montovaly mimo areál objednavatele a v závodě je pouze napojeno na stávající síť. Celá akce se dá provést za provozu a navíc, pokud se záměr objednavatele změní, dá se kontejnerová kotelna prodat,“ upřesňuje Aleš Mokrý.

„V současné době již ohledně kontejnerové kotelny jednáme s dalšími tuzemskými firmami, které zvažují možnosti plynových, ale i elektrických parních vyvíječů,“ říká Mokrý.

Díky programu energetických úspor GEEN Optim byly v letech 2015–2016 předloženy různým podnikům projekty s úsporou v objemu přibližně 240 milionů korun. V rámci projektů se provádí kompletní množina činností, od energetických auditů, energetických posudků, projektových dokumentací až po samotnou realizaci opatření. Mezi podniky, které program využily, patří mimo ZETOR TRACTORS a.s. například také AGC Flat Glass Czech, DHL, Explosia Pardubice, Nemocnice Vyškov, Megatech Hlinsko nebo Sćcheron Tchequie.

V České republice i v zahraničí je vzhledem k ochraně životního prostředí a programu dotací oblíbená kotelna na biomasu. Podle odhadů Evropské agentury pro životní prostředí by proto biomasa mohla do roku 2030 pokrýt 18 % potřeby tepla v EU.

 
 
Reklama