Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Horní Jiřetín se zbavuje závislosti na uhlí, začal školou

Horní Jiřetín na Mostecku se rozhodl omezit závislost na hnědém uhlí a více využívat obnovitelné zdroje energie. Jako první vymění kotle v základní škole, na její střechu nainstaluje solární panely.

Na projektu spolupracuje s organizací Greenpeace, řekl ČTK její mluvčí Lukáš Hrábek. Jiřetín je symbolem boje proti prolomení limitů těžby na Mostecku.

Základní škola bude namísto kotlů na uhlí využívat tepelná čerpadla, která mají doplnit fotovoltaické panely. "Stejně jako celé město i škola je plná skvělých lidí a žáků, které se snažíme vést k hrdosti na svou školu i město, kde žijí. Při pohledu do budoucna určitě nechceme, aby se o svůj domov museli obávat podobně jako jejich rodiče či prarodiče, kteří zažili boj o zachování těžebních limitů či dokonce bourání obcí. Nejen v rámci environmentální výchovy tak chceme pomoci městu zbavit se závislosti na uhlí a využít potenciál obnovitelných zdrojů," řekla ČTK ředitelka školy Klára Křivánková.

Na solární panely byla spuštěna sbírka. Jejím cílem je vybrat alespoň 300.000 korun. "Pokud se nám to povede, pojede škola od nového školního roku pouze na obnovitelnou energii. Navíc chceme, aby Jiřetín byl příkladem i jiným městům, těm bezplatně nabídneme námi vytvořený nástroj pro uspořádání podobné sbírky pro jejich budovy," uvedl koordinátor projektu Jan Freidinger.

Podle starosty Horního Jiřetína je projekt pro město důležitý a škola je začátkem. "Žijeme na hraně uhelné jámy, na vlastní oči vidíme zničenou krajinu a víme, co to je žít v nejistotě, že jednoho dne bagry a buldozery srovnají naše domovy se zemí. Chceme, aby se naše děti už nemusely bát o své domovy. Chceme jim ukázat, že budoucnost je v čistých zdrojích energie, pomocí nichž si samy mohou elektřinu vyrábět. Proto začínáme symbolicky s místní školou," řekl starosta Vladimír Buřt (SZ).

Územní ekologické limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách stanovilo usnesení vlády premiéra Petra Pitharta 30. října 1991. Limity zaručily městům a obcím, pod nimiž leží uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány, a jako těžbou nepřekročitelné linie měly chránit zbytky přírody i dopravní a technické infrastruktury severočeské hnědouhelné pánve.

Podle rozhodnutí kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) z 19. října 2015 budou těžební limity prolomeny v dole Bílina, v případě lomu ČSA zůstávají v platnosti.

 
 
Reklama