Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nástup elektromobilů přichází rychleji, než se čekalo, říká Ivan Glasenberg

Šéf společnosti Glencore, jedné z největších těžařských a obchodních společností na světě, říká, že revoluce v elektromobilitě právě probíhá.

CEO společnosti Glencore Ivan Glasenberg říká, že vzestup elektromobilů v nejbližších dekádách významně zvýší poptávku po kovech jako jsou měď a lithium. "Elektrifikace dopravy právě probíhá a její dopady pocítíme rychleji, než bychom čekali" řekl Glasenberg investorům v úterý na průmyslové konferenci v Barceloně. Dodal, že s tím, jak vlády přijímají stále přísnější emisní cíle, téměř všechny automobilky zvyšují investice do elektromobilů.

Elektrická vozidla potřebují více měděných vodičů než klasická auta se spalovacím motorem. Podle Glencoru například baterie v elektromobilu obsahuje přibližně 38 kilogramů mědi, 11 kilo kobaltu a 11 kilo niklu. Společně s manganem cena těchto materiálů roste vzhledem k větší poptávce po elektrických vozidlech, řekl Glasenberg.

Poptávka po vozidlech poháněných baterií roste. Podle Evropské asociace výrobců automobilů evropské prodeje aut s alternativním pohonem, což zahrnuje plně elektrická a hybridní auta, vyskočily v prvním čtvrtletí o 36 procent na 235438 aut.

Volkswagen ztrojnásobí své výdaje na vývoj alternativ ke spalovacím motorům na 9 miliard eur během příštích pěti let. Účet Daimleru za tuto transformaci potom čítá 10 miliard eur.

 
 
Reklama