Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bulharsko hledá soukromé investory pro jadernou elektrárnu

Bulharsko hledá soukromé investory pro výstavbu jaderné elektrárny na Dunaji. Původní projekt elektrárny v Belene země zrušila před pěti lety.

Řekl to bulharský premiér Bojko Borisov v telefonickém rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, o kterém informovala agentura Reuters.

Sofie zrušila projekt Belene v roce 2012, protože se jí nepodařilo najít zahraničního investora. Země byla také pod tlakem z Bruselu a Washingtonu, aby omezila svoji energetickou závislost na Rusku. Od té doby Bulharsko mimo jiné zprovoznilo plynové propojení se sousedním Rumunskem a pracuje na propojení své plynové sítě s Řeckem, Tureckem a Srbskem, aby diverzifikovalo své dodavatele.

Po zrušení projektu elektrárny za deset miliard eur (266 miliard Kč) země vyplatila odškodné více než 600 milionů eur ruské státní jaderné firmě Rosatom, která měla poskytnout projektu jaderné reaktory. Bulharské úřady již uvedly, že Belene by se mohla postavit, ale bez státních garancí nebo povinného dlouhodobého kontraktu na nákup elektřiny z elektrárny.

V prosinci bulharská vláda uvedla, že největší čínská banka ICBC je připravena projekt elektrárny financovat. Zájem o investici do projektu vyjádřila také čínská jaderná společnost CNNC.

Při telefonickém rozhovoru Borisov a Putin také zdůraznili společný zájem o výstavbu plynového uzlu na bulharském území, uvedl tiskový úřad bulharské vlády. Plány na plynový uzel v černomořském přístavu Varna, který by skladoval a přepravoval plyn z Ruska a oblasti Kaspického moře do jihovýchodní a střední Evropy, přišly poté, co ruský plynárenský gigant Gazprom zrušil projekt plynovodu South Stream. Ten měl přepravovat ruský plyn Černým mořem přes Bulharsko do střední Evropy, napsala agentura Reuters.

 
 
Reklama