Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V USA byl zasypán propad po zhrouceném tunelu s jaderným odpadem

V jaderném komplexu v Hanfordu na západě Spojených států se podařilo zasypat díru, která na povrchu vznikla propadem části tunelu, v němž je skladován radioaktivní odpad.

Podle agentury AP to oznámil americký ministr energetiky Rick Perry. Od úterý, kdy byl propad zaznamenán, v areálu platil mimořádný stav, který byl nyní odvolán.

Perry uvedl, že se zhroutilo 37 čtverečních metrů tunelové klenby a že díra, která se kvůli tomu na povrchu objevila, byla zasypána zeminou. Dělníci při zavážení odpadu pracovali v ochranných oblecích.

"Vše bylo dokončeno rychle a bezpečně, aby se zabránilo dalším komplikacím," sdělil Perry v prohlášení. "Dalším krokem bude stanovit a realizovat dlouhodobá opatření, aby se snížilo budoucí riziko," dodal.

Ministerstvo energetiky rovněž uvedlo, že nikdo z 9000 zaměstnanců komplexu nebyl zraněn a že do okolí neunikla žádná radiace.

Poškozený tunel byl podle AP postaven v roce 1956 z dřevěných trámů, betonu a oceli, klenba byla následně zahrnuta zeminou do výšky 2,5 metru. Do tunelu byl následně na vagonech navezen vysoce radioaktivní odpad a poté bylo úložiště i s vozy zapečetěno.

Jaderné zařízení Hanford ve státě Washington je dnes národní památkou. Tamní reaktor B je prvním nukleárním reaktorem na světě, vyprodukoval plutonium pro první jaderný výbuch, který se uskutečnil ve státě Nové Mexiko 16. července 1945, a pro bombu svrženou na japonské Nagasaki 9. srpna 1945. Během studené války hanfordské reaktory produkovaly plutonium pro výrobu dalších jaderných bomb.

V současné době patří areál k nejzamořenějším v USA, likvidace odpadu se odhaduje na několik desítek let. Dekontaminační práce dosud stály 19 miliard dolarů (465 miliard korun) a očekává se, že bude nutné vynaložit ještě dalších 100 miliard dolarů (2,5 bilionu korun).

 
 
Reklama