Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Gazprom oznámil zahájení stavby rusko-tureckého plynovodu

Gazprom s pomocí nového plynovodu TurkStream získá možnost posílat plyn z jižního Ruska do Turecka a obejít Ukrajinu. Podle prohlášení Gazpromu začala stavba pobřežní černomořskou sekcí.

"Projekt výstavby začal podle plánu a naši turečtí i evropští zákazníci by měli mít do konce roku 2019 novou trasu pro import ruského zemního plynu," uvedl v prohlášení šéf Gazpromu Alexej Miller.

Gazprom se celé roky snažil najít způsob, jak posílat zemní plyn přímo do jižní Evropy. Předchozí projekt nazvaný South Stream musel zrušit kvůli nesouhlasu Evropské unie.

Výstavba TurkStream začala čtyři dny poté, co se setkal ruský prezident Vladimir Putin se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem. Během schůzky oba představitelé jednali mimo jiné i o tomto novém plynovodu.

Projekt TurkStream byl poprvé oznámen koncem roku 2014 během Putinovy návštěvy v Turecku. V listopadu 2015 byl ale pozastaven po sestřelení ruského letadla Su-24 tureckou stíhačkou F-16 v Sýrii. Oteplování vzájemných vztahů zahájila loni v červnu turecká omluva Rusku.

Projekt předpokládá stavbu dvojího potrubí pod Černým mořem. Každé z nich má mít roční kapacitu 15,75 miliard metrů krychlových zemního plynu. Náklady na něj se odhadují mezi 12 až 13 miliardami dolarů.

 
 
Reklama