Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Británie po celý jeden den vyráběla elektřinu bez využití uhlí

Británie poprvé od začátku průmyslové revoluce po celý jeden den vyráběla elektrickou energii bez využití uhlí. Informoval o tom britský provozovatel elektrárenské sítě National Grid.

Podíl britských uhelných elektráren na dodávkách do sítě podle něj ve čtvrtek kolem 23:00 SELČ klesl na nulu a zůstal na ní až do páteční půlnoci, píše list Financial Times.

Británie tak zaznamenala celý den bez produkce elektřiny z uhlí poprvé od roku 1882, kdy v Londýně zahájila provoz celosvětově první uhelná elektrárna vyrábějící elektřinu pro veřejné využití.

"Dosažení prvního pracovního dne bez uhlí od začátku průmyslové revoluce je přelomovým okamžikem v proměně našeho energetického systému," uvedla podle serveru BBC Cordi O'Haraová ze společnosti National Grid. Upozornila nicméně, že uhlí stále zůstává důležitým zdrojem energie.

Podle serveru Gridwatch.co.uk v pátek zhruba polovina elektřiny v britské síti pocházela ze zemního plynu. Zhruba čtvrtinu tvořily dodávky z jaderných elektráren, síť rovněž využívala dodávky z obnovitelných zdrojů a elektřinu importovanou ze zahraničí.

 
 
Reklama