Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Čína chce vytvořit fúzemi deset uhelných megafirem

Čína plánuje do konce desetiletí vytvořit 10 megaproducentů uhlí prostřednictvím fúzí a akvizic v odvětví. Plán je součástí boje vlády s nadměrnou kapacitou v odvětví, uvedl čínský list China Daily.

Náměstek ředitele Národního energetického úřadu Wang Siao-lin listu řekl, že Čína připravuje směrnice k vytvoření deseti nových gigantů. Každý z nich by měl mít roční kapacitu těžby více než 100 milionů tun. V Číně již nyní působí šest firem s kapacitou těžby nad 100 milionů tun.

Podle Čínského svazu obchodníků a distributorů uhlí vláda chce donutit těžařské regiony, aby v příštích dvou letech sloučily menší doly a zavřely ty, které neprojdou restrukturalizací. Restrukturalizaci budou muset podstoupit také velké státní doly, včetně největšího čínského producenta uhlí Shenhua Group.

Čína je nyní uprostřed programu, jehož cílem je boj s nadměrnou produkcí v uhelném sektoru, která způsobila propad cen. Cílem vlády je snížit do konce desetiletí kapacitu těžby o nejméně 500 milionů tun a menší doly zavřít nebo sloučit. V letošním roce mají skončit doly s kapacitou nejméně 150 milionů tun. Tyto snahy již přispěly od počátku roku ke zvýšení cen uhlí o více než čtvrtinu, napsala agentura Reuters.

 
 
Reklama