Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

O tři křišťálové komíny se uchází deset nominovaných projektů

Teplárenské sdružení ČR ocení už popatnácté Projekty roku v soustavách zásobování teplem a chladem. Do užší nominace bylo ve 3 kategoriích vybráno 10 projektů, do nichž teplárenské společnosti investovaly přes 8 miliard korun.


Jejich přínosem je zvýšení účinnosti využití primární energie a využití obnovitelných zdrojů energie, snížení spotřeby paliv a emisí skleníkových plynů a zajištění efektivního zásobování teplem pro byty, průmysl, služby a další odběratele.

„Dnešní doba investicím do energetiky příliš nepřeje, tím více je třeba ocenit, že v teplárenství stále vznikají nové zajímavé projekty, které tento tradiční obor posouvají vpřed a přispívají ke zlepšení životního prostředí. Vybrat vítěze nebude snadný úkol,“ řekl předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Mirek Topolánek.

Tři projekty nominované v kategorii „Rozvoj a využití KVET, obnovitelných a druhotných zdrojů energie“ přispívají k dalšímu rozšíření výroby energie z komunálního odpadu nebo z biomasy a využívají motorovou kogeneraci při modernizaci tepelného zdroje.

Dny teplárenství a energetiky, 25. – 26. 4. 2017 v Hradci Králové
Dny teplárenství a energetiky, 25. – 26. 4. 2017 v Hradci Králové

Při projektech nominovaných v kategorii „Rozvoj a modernizace zdrojů a soustav zásobování teplem“ došlo k využití tepla z bioplynové stanice v nové soustavě zásobování teplem, k přechodu z parovodů na efektivnější horkovody a k přechodu ze čtyřtrubkového rozvodu na dvojtrubkový, který přináší vyšší komfort pro odběratele.

V kategorii „Snižování emisí znečišťujících látek do ovzduší“ byly nominovány projekty, které výrazně snížily emise SO2, NOx a prachu různými ekologickými opatřeními, změnou paliva nebo modernizací zdroje.

Teplárenské sdružení ČR seznamuje veřejnost s nejúspěšnějšími teplárenskými projekty od roku 2002. Cenou pro vítěze je již tradičně křišťálový komín. Vítězné Projekty v jednotlivých kategoriích a Počin roku budou vyhlášeny na slavnostním večeru Dnů teplárenství a energetiky dne 25. dubna v Hradci Králové.

V uplynulých 14. ročnících bylo na Projekt roku nominováno celkem 131 projektů a ocenění Projekt roku získalo 47 z nich. Počinů roku bylo zatím uděleno 11. Bližší informace s archivem soutěže naleznete na webu www.tscr.cz.


TEPLÁRENSKÉ SDRUŽENÍ České republiky
logo TEPLÁRENSKÉ SDRUŽENÍ České republiky

Zájmové sdružení právnických osob, jejichž činnost souvisí s problematikou výroby, rozvodu a spotřeby tepla, výrobou a montáží technologií pro teplárenství a projektování zařízení pro zásobování teplem. Členové Teplárenského sdružení ČR vyrábějí více než ...

 
 
Reklama