Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Číňané se blíží k převzetí kontroly nad aktivitami Chevronu v JAR

Čínská firma Sinopec je blízko k dohodě o koupi většinového podílu v jihoafrických aktivech americké ropné společnosti Chevron, jejichž hodnota se odhaduje na miliardu dolarů (zhruba 25 miliard Kč).

Agentuře Reuters to dnes sdělily zdroje obeznámené s transakcí. Aukce podílu se podle zdrojů chýlí ke konci a Sinopec je posledním zbývajícím zájemcem.

Chevron představil plán na prodej 75procentního podílu ve svých jihoafrických aktivitách v lednu 2016. Jejich součástí je mimo jiné rafinérie v Kapském Městě, která denně zpracuje 110.000 barelů ropy. Čtvrtinový podíl v jihoafrických aktivech Chevronu vlastní skupina akcionářů Black Economic Empowerment a zaměstnanecký fond.

Největší asijská firma na zpracování ropy je posledním zájemcem v aukci, která již trvá déle než rok. Pokud by podíl od amerického ropného koncernu skutečně odkoupila, získala by tak své první rafinerské aktivity v Africe a rozšířila by svou globální síť pro distribuci pohonných hmot.

Čínské ropné společnosti jsou čím dál aktivnější v honbě za rafinerskými aktivitami, které velké ropné podniky prodávají v rámci svých reorganizací. Zájem o koupi jihoafrických aktiv Chevronu měli podle loňských zpráv agentury Reuters i francouzská ropná firma Total a obchodníci s komoditami Glencore a Gunvor.

 
 
Reklama