Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Analytici: Světová spotřeba benzinu dosáhne vrcholu v roce 2021

Poptávka po benzinu ve Spojených státech, které se na světové spotřebě ropy podílejí asi desetinou, se příští rok dostane na maximum a dál neporoste.

Celosvětového vrcholu dosáhne poptávka po benzinu díky snižování spotřeby motorů v roce 2021, poptávka po ropě však poroste dál. Předpověděli to dnes analytici britské konzultační firmy WoodMackenzie.

Poptávka po benzinu, který se na světové spotřebě ropy podílí asi čtvrtinou, zastaví růst i přes neustálé rozšiřování počtu automobilů ve světě. K ukončení růstu spotřeby benzinu přispěje zvyšování počtu hybridních a elektrických vozů v Evropě a USA. Očekávaný pokles spotřeby benzinu ve vyspělém světě však bude provázen dalším růstem jinde ve světě, zejména v Asii, kde se bude dál výrazně zvyšovat rozsah automobilového parku, uvedli analytici podle agentury Reuters.

V roce 2021 by globální spotřeba benzinu měla podle WoodMackenzie dosáhnout 25,89 milionu barelů denně. Společnost Vitol, která je největším světovým obchodníkem s ropou, minulý měsíc předpověděla, že světová poptávka po benzinu a naftě dosáhne maxima až v letech 2027-2028.

WoodMackenzie odhaduje, že do roku 2025 se celosvětový počet benzinových automobilů zvýší proti dnešku o deset procent nad hranici jedné miliardy. Se započítáním naftových vozů včetně nákladních automobilů by počet vozidel měl vzrůst o 20 procent na 1,32 miliardy.

Globální maximum v poptávce po ropě však podle expertů v dohledu stále není. Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) bude spotřeba ropy ve světě v dohledné budoucnosti dál růst, i když pomalejšími tempy. Podle analytiků WoodMackenzie bude v příštím desetiletí spotřeba ropy růst průměrným ročním tempem kolem půl milionu barelů denně ve srovnání s dosavadními tempy více než milion barelů denně.

Role osobní automobilové dopravy ve spotřebě ropy se podle WoodMackenzie sníží a růst ropné poptávky potáhne v budoucnu zejména petrochemie, která používá ropu k výrobě plastů. Nadále bude také růst spotřeba ropy v sektoru komerční dopravy, zejména v autobusové, lodní a letecké přepravě.

 
 
Reklama