Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vitásková v dopise Sobotkovi žádá změnu dokumentů kvůli tarifům

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková žádá v dopise premiéra Bohuslava Sobotku o úpravu vládních strategických dokumentů kvůli odkladu spuštění nových tarifů elektřiny.

Znění dopisu, který šéfka ERÚ zaslala na Úřad vlády tento týden, má ČTK k dispozici.

Vitásková loni v létě oznámila, že nedoporučuje zásadní změny tarifů elektřiny do doby, než 30 procent odběratelů s nízkým napětím bude mít vlastní zdroj. Zatím ho má jen půl procenta takových odběratelů. Nová tarifní struktura měla podle původních představ platit od letošního roku.

Původně navržená tarifní struktura zohledňovala velikost jističe. Mimo jiné právě premiér ji ale odmítl. Odvolával se mimo jiné na analýzu ministerstva průmyslu a obchodu, podle které by změna znamenala zdražení pro víc než 38 procent domácností a většinu podnikatelů s malou spotřebou elektřiny.

Vitásková už tehdy uvedla, že původní nové tarify byly připravovány kvůli tomu, že s jejich zavedením počítají některé vládní dokumenty. Zmínila Aktualizaci státní energetické koncepce (ASEK) a Národní akční plán pro chytré sítě (NAP SG). Oba dokumenty schválili ministři v roce 2015. Například plán pro chytré sítě uvádí, že nový tarifní systém bude zaveden již od začátku roku 2016.

"Bylo pro mě potěšující, že jste byl jediný, kdo se mě veřejně zastal a podpořil jste nevydání nových tarifů, přestože vládou schválené dokumenty tuto změnu v tarifní struktuře vyžadují," uvádí v aktuálním dopise Sobotkovi Vitásková. Podotýká, že na změnu tarifů má Česko čas zhruba do roku 2040. Žádá proto premiéra, aby vláda schválené dokumenty změnila.

Předsedkyně ERÚ v dopise dále uvádí, že má obavy z dalšího vývoje, zejména o to, aby "nebyla pošlapána její snaha o udržení přijatelných cen energií pro konečné spotřebitele". "Neboť ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), který má v kompetenci zřízení budoucí rady Energetického regulačního úřadu, již neformálně přislíbil některým regulovaným subjektům, že se jejich požadavky budou řešit, až nastoupí rada ERÚ a nebude Vitásková," uvedla.

Nově zřízená rada ERÚ začne fungovat od 1. srpna letošního roku, kdy Vitáskové končí mandát. Bude mít pět členů s pětiletým funkčním obdobím, jeden bude jejím předsedou. Předseda bude moci vést radu nejdéle tři roky. Členy a jejího předsedu má nově jmenovat a odvolávat vláda na návrh ministra průmyslu a obchodu. Dosud jmenoval předsedu ERÚ prezident na návrh vlády, funkční období je šestileté. Mládek na začátku února uvedl, že chce vládě navrhnout složení nově zřízené rady do konce května.

Vitásková dříve novou podobu řízení ERÚ několikrát kritizovala. Upozornila, že instituce může být zpolitizována, předseda rady se totiž podle ní stane jakýmsi dalším náměstkem ministra průmyslu.

 
 
Reklama