Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

OPEC dodržuje dohodu o omezení těžby z více než 90 procent

Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v lednu dodržovali dohodu o snížení produkce z více než 90 procent. Vyplývá to z pravidelné měsíční zprávy kartelu.

Bez zahrnutí Nigérie a Libye, jež mají z dohody výjimku, se produkce OPEC dostala těsně pod 29,9 milionu barelů denně. Z říjnové úrovně, ke které se dohoda vztahuje, se tak produkce snížila asi o 1,1 milionu barelů denně.

Podle dohody měla těžba klesnout o 1,2 milionu barelů z téměř 31 milionů barelů denně v říjnu. Na snížení produkce se nejvíce podílela Saúdská Arábie, poznamenal ekonomický list Financial Times. Celková těžba zemí OPEC se v lednu podle dnešní zprávy snížila na zhruba 32,1 milionu barelů denně z prosincových 33 milionů.

K dohodě OPEC se připojily i některé nečlenské země, jejichž produkce by měla klesnout o 558.000 barelů denně. Rusko se zavázalo, že v první polovině letošního roku sníží těžbu o 300.000 barelů denně. Ruské ministerstvo energetiky začátkem února oznámilo, že těžba ropy v Rusku v lednu klesla o 100.000 barelů na 11,11 milionu barelů denně.

 
 
Reklama