Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Začíná platit nový atomový zákon, má pomoci stavbě nových bloků

V Česku začal platit nový atomový zákon, který zpřesňuje požadavky a procesní pravidla pro provoz nynějších a pro spouštění nových bloků jaderných elektráren.

Podle vlády zpřesnění napomůže státní správě daleko efektivněji usměrňovat kroky při umisťování, výstavbě, uvádění do provozu a provozu nových jaderných bloků. Podle Státního úřadu pro jadernou bezpečnost má nová legislativní úprava zajistit také vyšší úroveň bezpečnosti mírového využívání jaderné energie a ionizujícího záření.

Zákon mimo jiné stanovuje, co jsou citlivé činnosti podle zákona o ochraně utajovaných skutečností. Osoby, které budou tyto záležitosti související s jadernou energií vykonávat, budou potřebovat bezpečnostní prověrku. Vláda uvádí, že Národní bezpečnostní úřad bude muset nově prověřit nejméně 2700 lidí.

Změna se nejvíce dotkne energetické skupiny ČEZ, která uvedla, že prověrku bude muset mít řádově 2000 jejích zaměstnanců. Upozornila ale, že řada zaměstnanců, včetně většiny operátorů jaderných elektráren nebo zaměstnanců, kteří zajišťují transport jaderných materiálů, prověrky již má.

Na základě zásahu Sněmovny dále zákon zvyšuje proti původnímu návrhu jednorázový příspěvek obcím z jaderného účtu za to, že v jejich katastru bylo stanoveno chráněné území pro ukládání jaderného odpadu do podzemí. Vláda navrhla původně 30 milionů korun, poslanci schválili částku až 50 milionů korun.

Poslanci naopak snížili plánované navýšení pravidelného poplatku za použité palivo z jaderných elektráren. Poplatek se má vypočítat jako sazba násobená množstvím vyrobené elektřiny v megawatthodinách. Vláda původně chtěla, aby sazba činila až 80 korun za megawatthodinu. Sněmovna sazbu ale stanovila přesně na 55 korun. Dosud činil poplatek 50 korun za vyrobenou megawatthodinu.

 
 
Reklama