Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ERÚ by měl vypsat podporu také pro KVET

Energetický regulační úřad by měl podle právní analýzy vypsat na příští rok podporu pro vysoce účinnou kombinovanou výrobu elektřiny a tepla ve výrobnách uvedených do provozu do konce roku 2012.

Evropská komise schválila poskytování podpory v případě výroben elektřiny uvedených do provozu od 1. ledna 2006 do 31. prosince 2015. Teplárenské sdružení ČR vítá rozhodnutí Evropské komise nevznášet námitky proti podpoře elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů energie ve výrobnách uvedených do provozu mezi lety 2006 až 2012, současně však upozorňuje, že doposud nebyla uzavřena notifikace podpory pro vysoce účinnou kombinovanou výrobu elektřiny a tepla (KVET, kogenerace) ve výrobnách uvedených do provozu od roku 2013 a také pro výrobny tepla z obnovitelných zdrojů.

„Apelujeme znovu na všechny zúčastněné orgány státní správy, aby napnuly všechny síly k dokončení rozpracovaných notifikací do konce letošního roku,“ řekl předseda výkonné rady Teplárenského sdružení České republiky Mirek Topolánek.

V případě výroben elektřiny z KVET uvedených do provozu před nabytím účinnosti zákona č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie o a změně některých zákonů (tj. před 1. lednem 2013), se Teplárenské sdružení ČR na základě právní analýzy renomované právní kanceláře domnívá, že se jedná o takzvanou existující podporu ve smyslu Nařízení Rady (EU) 2015/1589 ze dne 13. července 2015, kterým se stanoví prováděcí pravidla k článku 108 Smlouvy o fungování Evropské unie. Existující podpora je považována za slučitelnou s vnitřním trhem, pokud Evropská komise nevznese námitky, což se zatím nestalo. Uvedená podpora vysoce účinné KVET tak není v rozporu s podmínkami pro poskytování veřejné podpory stanovenými právem Evropské unie a Energetický regulační úřad by ji měl stanovit v cenovém rozhodnutí. Pokud tak neučiní, poruší zákon č. 165/2012 Sb., ve znění pozdějších předpisů, což pravděpodobně vyvolá řetězec právních kroků, jehož konec je dnes obtížné dohlédnout.

„Očekáváme, že Energetický regulační úřad doplní na základě vyjádření Evropské komise platné cenové rozhodnutí pro příští rok. Podle právní analýzy, kterou jsme si nechali vypracovat od renomované advokátní kanceláře, by měl vypsat podporu také pro výrobny elektřiny z vysoce účinné kogenerace, pokud byly uvedené do provozu před nabytím účinnosti zákona o podporovaných zdrojích energie,“ uvedl Mirek Topolánek a upozornil, že v opačném případě Energetický regulační úřad převezme zodpovědnost za zdražení tepla a soudní spory o přiznání podpory.

Energetický trh je značně deformovaný a významná část produkce elektřiny z vysoce účinné kombinované výroby elektřiny se na něm bez podpory neuplatní. Její zastavení by pro teplárenské společnosti znamenalo omezit nebo i úplně ukončit výrobu elektřiny a náklady, které se dnes dělí mezi elektřinu a teplo, by se promítly pouze do cen tepla. Výsledkem by bylo významné zhoršení ekonomické rentability výroby tepla, jeho zdražení nebo obojí. Teplárenské společnosti v současné době finišují s přípravou ceníků tepla na příští rok a postup Energetického regulačního úřadu je dostává do velmi nezáviděníhodné situace.


TEPLÁRENSKÉ SDRUŽENÍ České republiky
logo TEPLÁRENSKÉ SDRUŽENÍ České republiky

Zájmové sdružení právnických osob, jejichž činnost souvisí s problematikou výroby, rozvodu a spotřeby tepla, výrobou a montáží technologií pro teplárenství a projektování zařízení pro zásobování teplem. Členové Teplárenského sdružení ČR vyrábějí více než ...

 
 
Reklama