Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nově vzniklé Sdružení energetických manažerů pomůže obcím nejen s energeticky úspornými projekty

Hlavním cílem Sdružení je šířit praktické ukázky a postupy realizace energeticky úsporných opatření a energetického managementu na komunální úrovni. Kromě toho se bude věnovat i projektům udržitelné dopravy.

Nyní sdružuje celkem 4 municipality, zakládajícími městy jsou Litoměřice, Chrudim, Kopřivnice a MČ Brno - Nový Lískovec.

Cílem SEMMO je vytvoření účinné platformy, kde si obce a odborní partneři (např. z řad firem) budou moci předávat informace a způsoby řešení nejrůznějších problémů v oblasti energetiky a dopravy, případně se vzdělávat na seminářích a konferencích zaměřených na technologie a dotační politiku. V neposlední řadě obě skupiny získají cenné kontakty. Výsledkem budou moderní města a obce s nižší spotřebou energie a tedy i s nižšími výdaji.

SEMMO pomůže městům a obcím nejen s konkrétními kroky při zavádění energetického managementu, ale i s přípravou projektů např. na zateplení škol či s hledáním mezinárodních konsorcií při koncepčních projektech na poli udržitelné energetiky a dopravy,“ říká Jaroslav Klusák, energetický manažer města Litoměřice. Litoměřice jsou jedním ze čtyř zakladatelů Sdružení a energetické úspory patří mezi priority města. Proslulé jsou například jednou z prvních tzv. inteligentních laviček, na které si lidé mohou dobíjet mobilní telefony.

Dalšími zakládajícími členy jsou města Chrudim, Kopřivnice a MČ Brno - Nový Lískovec, která je známá plošnými energeticky úspornými opatřeními na svém sídlišti. „Už probíhají jednání o členství s dalšími městy, obcemi a městskými částmi, které mají stejný cíl, tedy zavádění energeticky úsporných opatření,“ vysvětluje dále Roman Beneš, energetik města Kopřivnice.

Členům SEMMO můžeme nabídnout naše zkušenosti s optimalizací odběrných míst na elektřinu, či komplexní přístup k renovaci městského majetku v rámci dotačních titulů,“ nabízí své zkušenosti energetický manažer města Chrudimi Zdeněk Pavlík.

Energetické úspory vyžaduje i evropská legislativa. Od ledna 2016 musí všechny nově postavené veřejné budovy nad 1500 m² splňovat standard budovy s téměř nulovou spotřebou energie. Od 1. 1. 2017 budou muset tento standard plnit všechny veřejné budovy s plochou nad 350 m² a od 1. 1. 2018 i všechny pod 350 m². „Splnit tento standard není nemožné, poradíme městům a obcím jak na to, ale také v tom, jak dlouhodobě snižovat jejich energetickou náročnost. Energeticky úsporná opatření navíc dávají práci lokálním zaměstnancům, což ocení například obce a města s vyšší nezaměstnaností,“ dodává Jana Drápalová, starostka MČ Brno Nový Lískovec.

 
 
Reklama