Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

SmartStruxure pomáhá univerzitám snižovat energetickou náročnost budov

Denison University v Granville patří mezi nejstarší vysoké školy ve Spojených státech. Vedle vzdělávání je pro školu důležitý rovněž šetrný přístup k životnímu prostředí, který se promítl do snah po snížení energetické a provozní náročnosti historické budovy.



Tento projekt modernizace řídicího systému čelil několika výzvám. Historická budova byla nedávno renovována, zásah ho interiéru budovy by byl tedy nežádoucí. V budově se nalézají laboratoře, které vyžadují velmi přesné dodržení požadavků na kvalitu vzduchu. Dalším omezujícím faktorem byl krátký čas, který byl pro modernizaci stanoven. Jako dlouholetého partnera si univerzita pro tento projekt vybrala společnost Schneider Electric, která již v minulosti nasadila řešení SmartStruxure. Díky tomuto systému má univerzita přehled a kontrolu nad hospodárnou spotřebou energie v celém areálu.

SmartStruxure: Integrované řešení pro optimalizaci energetického managementu budov

SmartStruxure je systém pro energetický management budov, který monitoruje a řídí energii v celém areálu univerzity. Integrované řešení zahrnuje Enterprise Server a WorkStation Professional software, díky kterým je kampus monitorovaný jako jeden celek. Budovy mají nejméně jeden automatizovaný server s příslušnými regulátory předchozí generace TAC Xenta, které ovládají zařízení HVAC - systém větrání, klimatizace a vytápění.

Maximální funkčnost díky bezdrátové konektivitě

Kvůli výše zmíněným omezením, které historická budova představovala, se tým Schneider Electric rozhodl nasadit řídicí jednotky MPM, které jsou jádrem řešení SmartStruxure Lite. Řídicí jednotky MPM v sobě kombinují regulátor, bránu a webserver v jednom zařízení. Jedná se o bezdrátové řešení, které zajistilo rychlou instalaci a jen s minimálním narušením provozu budovy. Jedinečná bezdrátová konektivita systému zaručuje maximální funkčnost nezávislou na kabelových trasách v budovách a maximalizuje využití dat ze systému na úrovni automatizace. Tento přístup umožňuje rozšíření dosavadního systému o historickou budovu a propojení do uceleného systému správy a řízení energií.

Denison Univerzita zaznamenala okamžitě zlepšení v komfortu i hospodárnosti provozu hned po dokončení modernizace. Díky své náročností a specifikům, která se váží k historické budově, obdržel projekt modernizace zvláštní cenu „2015 Environmental Leader & Project Award”.


Schneider Electric CZ, s. r. o.
logo Schneider Electric CZ, s. r. o.

Společnost Schneider Electric je světovým expertem v ovládání energie. Svým zákazníkům a partnerům v oblastech průmyslu, energetiky, infrastruktury, IT a stavebnictví poskytuje řešení a služby pro bezpečné, spolehlivé a efektivní využívání elektrické energie.

 
 
Reklama