Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Před 25 lety vláda zavedla limity těžby uhlí, loni je prolomila

Přehled základních údajů o územních limitech těžby hnědého uhlí v severních Čechách, o jejichž zavedení rozhodla vláda před 25 lety:

- Územní ekologické limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách byly stanoveny usnesením vlády premiéra Petra Pitharta 30. října 1991. Limity zaručily městům a obcím, pod nimiž leží uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány, a jako těžbou nepřekročitelné linie měly chránit i zbytky přírody i dopravní a technické infrastruktury severočeské hnědouhelné pánve.

- Limity se podle nařízení vlády z roku 1991 týkají tehdejších lomů Merkur, Březno a Libouš jižně od Chomutova (nyní lom Nástup Tušimice Severočeských dolů), Šverma a Vršany západně od Mostu (nyní Vršanská uhelná z Czech Coal Group), lomu ČSA mezi Litvínovem a Jirkovem (nyní Severní energetická), lomu Ležáky severně od Mostu (v rekultivaci - jezero Most), lomu Bílina západně od Bíliny (nyní Severočeské doly) a lomu Chabařovice západně od Ústí nad Labem (v rekultivaci - jezero Milada) a několika výsypek.

- V roce 2008 vláda Mirka Topolánka (ODS) limity potvrdila s tím, že upravila linie lomu Bílina.

- Podle rozhodnutí kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) z 19. října 2015 budou prolomeny limity na dole Bílina, v případě lomu ČSA zůstávají v platnosti.

- Doly Bílina ležící západně od Bíliny na hranicích okresů Most a Teplice patří do společnosti Severočeské doly, a.s., (SD) která je součástí koncernu státem ovládané energetické společnosti ČEZ (další těžební lokalitou SD jsou Doly Nástup Tušimice mezi Chomutovem a Kadaní; SD jsou suverénně největším producentem hnědého uhlí v ČR).

- Při předpokládaných ročních těžbách uhlí v příštích obdobích ve výši deset milionů tun by podle Severočeských dolů byla těžba lomu ukončena ve stávajících hranicích daných limity kolem roku 2035. Prolomení limitů má prodloužit životnost dolu až do let 2050 až 2055. Za limity jsou odhadované zásoby až 150 milionů tun uhlí.

- Schválená těžba za limity se netýká žádného území s obcemi. Těžba se ale přiblíží k obcím Braňany a Mariánské Radčice.

- Lom ČSA, u kterého zůstávají limity v platnosti, je těžen společností Severní energetická (dříve Litvínovská uhelná). V současných hranicích je důl takřka vytěžen, těží se v útlumu. Podle Severní energetické hrozí, že po roce 2022 bude nutné těžbu v této lokalitě zastavit. Za limity se nachází 750 milionů tun hnědého uhlí, největší hnědouhelné ložisko v ČR. Zásoby uhlí sahají mimo jiné pod obce Horní Jiřetín a Černice a také pod rozlehlý areál chemických závodů Chempark v Záluží ze skupiny Unipetrol, který je největším chemickým areálem v ČR.

 
 
Reklama