Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Lepší ceny energií nejen pro novou topnou sezónu

Poslední rok přeje změně dodavatelů, protože ceny elektřiny a plynu na burzách razantně klesly, ale ceny pro zákazníky se stále drží na vysoké úrovni. Čekat na to, že dodavatelé sami zákazníkům energie zlevní, by bylo bláhové.



Na trhu jsou nabídky jednak klasických dodavatelů, tak i nabídky aukčních společností, které vychází ze soutěže zúčastněných dodavatelů. Nezávislý přehled a orientaci v cenách a bonusech přináší Kalkulátor cen energií TZB–info, který také umožňuje kontrolu vyúčtování nebo kontrolu cen, jak si nová individuální „nejlepší“ nabídka dodavatele stojí ve srovnání s nabídkami konkurence.

Zákazník má také možnost formou poptávky přímo oslovit vybraného dodavatele. Při změně dodavatele, respektive při sepsání smlouvy kalkulátor může pomoc i s tím, že vypočte optimální výši záloh, aby zákazník zbytečně nepůjčoval peníze dodavateli. Když už se zákazník rozhodne změnit dodavatele, tak musí počítat s tím, že změna dodavatele je v Čechách bohužel dlouhodobá záležitost, že u smluv na dobu neurčitou trvá obvykle téměř čtyři až sedm měsíců. U smluv na dobu určitou se vyplatí uvažovat o změně dodavatele poslední rok závazku.

Ten, kdo se nechce zabývat tím, jak výhodná je jeho nabídka, může zvolit produkt aukční společnosti. Pak bude mít zákazník každé dva roky jednu z nejlevnějších energií na trhu bez toho, aby se musel dodávkami zabývat.

Konkrétní příklad, kolik můžete ušetřit, najdete v článku na portálu ESTAV.cz.
 
 
Reklama