Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V rozvodně u Kadaně se chystá spuštění regulačních transformátorů

V rozvodně v Hradci u Kadaně na Chomutovsku se připravuje spuštění regulačních transformátorů, které mají zajistit bezpečný přenos elektrické energie.

Dodávka posledního má zpoždění. ČTK o tom informovala mluvčí ČEPS Barbora Peterová.

V rozvodně už jsou tři transformátory, čtvrtý stroj neprošel v italském závodě přejímacími zkouškami. "Bezpečnost provozu přenosové soustavy je pro nás na prvním místě. Proto i po výrobci PST transformátorů požadujeme přísné testy. I díky tomu jsme výrobní závadu odhalili včas," uvedl předseda představenstva ČEPS Jan Kalina.

Spuštění transformátorů předpokládá ČEPS v prvním čtvrtletí příštího roku. "V současné době se ve výrobním závodě odstraňuje vzniklá závada. Kdy bude dodán poslední stroj, zatím nevíme, jednáme o tom s dodavatelem," uvedl Kalina.

Regulační transformátory umožní bezpečný maximální přenos elektrické energie. "Bude možné regulovat množství energie, která bezpečně proteče soustavou," uvedla Peterová. "Představíme-li si přenosovou soustavu jako nádrž s mnoha přítoky a výpustěmi, funguje transformátor jako stavidlo, které omezí, respektive zvýší průtok danou výpustí. Omezení toku na jednom vedení způsobí přerozdělení toků. A protože elektřina proudí cestou nejmenšího odporu, část toků se přesune na jiná, méně zatížená vedení, čímž se vyloučí možné přetížení přenosové sítě," vysvětlila mluvčí.

Provozování transformátorů v Česku spolu s obdobnými zařízeními na německo-polské hranici pomůže stabilizovat tranzitní toky. Kvůli instalaci transformátorů ČEPS loni v dubnu zahájil rozšiřování rozvodny v Hradci. Náklady na celou investici jsou zhruba dvě miliardy korun.

 
 
Reklama