Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Většina Němců si přeje zastavení provozu uhelných elektráren

Většina Němců si přeje, aby země kvůli ochraně klimatu ukončila provoz svých uhelných elektráren. Ukázal to průzkum společnosti YouGov, o jehož výsledcích dnes informovala agentura DPA.

Spalování černého a hnědého uhlí v současnosti zajišťuje přes 40 procent německé výroby elektřiny.

V průzkumu se třetina dotázaných vyslovila pro co nejrychlejší odstavení všech německých uhelných elektráren. Další třetina uvedla, že je třeba urychleně odstavit ty uhelné elektrárny, které mají nejvyšší emise oxidu uhličitého (CO2), ostatní by měly být odpojeny ze sítě do roku 2023.

Podle devíti procent Němců by uhelné elektrárny měly v zemi fungovat nanejvýš do roku 2050. Stejné procento obyvatel tvrdí, že by se země elektřiny vyráběné z uhlí vůbec neměla zbavovat.

Lidé, kteří žádají zastavení provozu uhelných elektráren, tento krok zdůvodňují snahou o ochranu ovzduší před emisemi CO2, které podle většiny vědců přispívají ke klimatickým změnám. Uhelné elektrárny jsou jedním z hlavních zdrojů emisí CO2 v Německu.

Zároveň je ale spalování uhlí v současnosti nepostradatelné pro zajištění energetické bezpečnosti Německa. Podle Agentury pro obnovitelné zdroje loni hnědouhelné elektrárny vyrobily 23,8 procenta veškeré německé elektřiny, černouhelné elektrárny 18,1 procenta. Podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny sice roste a loni už činil 30,1 procenta, elektřina z větru a slunce ale musí nahrazovat jaderné elektrárny, které by do roku 2022 měly být zcela vyřazeny z provozu a v současnosti stále obstarávají 14,1 procenta německé energetické produkce.

 
 
Reklama