Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Teplárny nahrazují parní rozvody

Dodavatelé tepla pokračují v modernizaci soustav zásobování teplem a v nahrazování dožívajících parovodů hospodárnějšími horkovodními či teplovodními rozvody.

Teplárny, které jsou členy Teplárenského sdružení ČR, letos v pěti městech nahradí přes 10,5 km tras parních rozvodů. Loni to však bylo 20,5 kilometrů. Meziročně tak došlo k výraznému zpomalení tempa rekonstrukcí.

„Bohužel se potvrdily naše obavy, že se opožděné vypsání výzvy z programu podpory Úspory energie v SZT1 nepříznivě promítne do objemu investic na modernizaci rozvodů tepla v letošním roce, protože se nepodaří přidělení dotací vyřídit před začátkem stavební sezony,“ uvedl ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek. „V rámci první výzvy byly podány žádosti o dotace na projekty s celkovými způsobilými výdaji 2,4 miliardy korun, takže očekáváme, že v příštím roce by tempo rekonstrukcí parních rozvodů mělo výrazně zrychlit,“ domnívá se Hájek.

Nové moderní rozvody, v nichž místo páry přenáší teplo voda, přinášejí citelné snížení ztrát. Spotřeba paliva může klesnout až o celou osminu, což přispívá ke stabilizaci ceny tepla a také ke zlepšení kvality ovzduší. Moderní technologie horkovodních výměníkových stanic přinášejí zákazníkům efektivní a úspornou distribuci tepla při zvýšení jejich komfortu a bezpečnosti.

Rekonstrukce tepelných sítí však lze zpravidla realizovat jen v létě a projekty vyžadují dlouhodobou pečlivou přípravu včetně naplánování uzavírek komunikací. V případě rozsáhlejších tepelných sítí se proto rekonstrukce provádějí po částech a jsou rozplánované i na léta dopředu.

Více informací.

1Program podpory Úspory energie v SZT je vypsán v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK), který spravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu.


TEPLÁRENSKÉ SDRUŽENÍ České republiky
logo TEPLÁRENSKÉ SDRUŽENÍ České republiky

Zájmové sdružení právnických osob, jejichž činnost souvisí s problematikou výroby, rozvodu a spotřeby tepla, výrobou a montáží technologií pro teplárenství a projektování zařízení pro zásobování teplem. Členové Teplárenského sdružení ČR vyrábějí více než ...

 
 
Reklama