Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dovoz energetického uhlí do Británie oproti loňsku klesl o 81 %

Velká Británie importovala v první polovině letošního roku 2,08 milionů tun energetického uhlí, což znamená propad o 81 % v porovnání se stejným obdobím v roce 2015.

Dovoz energetického uhlí do Velké Británie klesl v červnu na historické minimum 77,6 tisíc tun, což představuje meziroční pokles o 87 % a 70% pokles ve srovnání s květnem letošního roku. Na rekordním minimu je také výroba elektřiny z uhlí.

Celkově bylo za první pololetí roku 2016 do Velké Británie importováno 2,08 milionů tun energetického uhlí, tedy o 81 % méně než za stejné období loňského roku.

Podle zahraničního serveru Platts neimportovala Velká Británie v červnu žádné uhlí od svých hlavních dodavatelů, kterými jsou Kolumbie, Rusko nebo USA. Většina dodávek pocházela z Kazachstánu, a to 54,9 tisíc tun. Druhým největším importérem bylo Irsko (7,5 tisíc tun) následované Španělskem (7,4 tisíc tun) a Nizozemskem (5,8 tisíc tun).

Na rekordním minimu je také výroba elektřiny z uhlí Výroba elektřiny z uhlí ve Velké Británii spadla v červenci na historické minimum. Britské uhelné elektrárny vyrobily v tomto měsíci 0,78 TWh elektřiny, což je zhruba o 0,6 TWh méně než vloni v tomto období. Podíl uhlí na výrobě elektřiny se v červenci podle Platts snížil na pouhých 4,1 % ze 7 % v červnu.

Na snižující se výrobě elektřiny z uhlí má podíl také přechod největší britské uhelné elektrárny Drax na spalování biomasy, který je součástí britského plánu uzavřít všechny uhelné elektrárny do roku 2025. V elektrárně Drax spadla výroba elektřiny uhlí v prvním pololetí 2016 o 61 % z 8,8 na 3,4 TWh. Po dokončení konverze tří ze šesti bloků této elektrárny na biomasu nyní představuje biomasa 70 % paliva.

Na ekologické dopady spalování biomasy však nedávno upozornili ekologičtí aktivisté Biofuelwatch, kteří tvrdí, že výroba elektřiny z biomasy působí negativně na změnu klimatu, poškozuje lesy a lokálně znečišťuje životní prostředí. Biofuelwatch uvedl, že v roce 2015 bylo v elektrárně Drax spáleno 6 milionů tun uhlí a zhruba stejné množství dřevěných pelet.

Původní zpráva ZDE.

 
 
Reklama