Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová britská vláda chce přezkoumat projekt jaderné elektrárny

Projekt výstavby první jaderné elektrárny v Británii za 20 let nabírá nečekané zpoždění.

Britská vláda dnes překvapivě oznámila, že zahájí nové přezkoumání kontroverzního projektu výstavby dvou nových jaderných reaktorů v Hinkley Point, které má postavit francouzská firma EDF.

Rozhodnutí se čeká nejdříve na podzim. Vedení EDF přitom ve čtvrtek rozhodlo, že firma může podepsat veškeré kontrakty s britskou vládou a čínským investičním partnerem a výstavba může začít.

"Británie potřebuje spolehlivé a bezpečné dodávky energie a vláda věří, že jaderná energetika je důležitou součástí energetického mixu," uvedl v prohlášení ministr pro podnikání a energetiku Greg Clark. "Vláda nyní zváží pečlivě všechny části tohoto projektu a rozhodne na počátku podzimu."

Projekt v hodnotě 18 miliard liber (579 miliard Kč) je komerčně rizikový pro Francii i Británii. EDF přebírá téměř veškeré náklady na projekt, které podle francouzských odborů mohou ohrozit životaschopnost podniku. Británie se pak zavázala platit za odběr elektřiny z Hinkley Point po dobu 35 let dvojnásobnou částku, než kolik je současná tržní cena elektřiny.

EDF dodala, že je přesvědčená, že nová britská vláda vyjádří podporu projektu, napsala agentura Reuters.

Francouzský elektrárenský podnik tvrdí, že projekt Hinkley Point bude ziskový. Francouzský vláda zdůrazňuje, že tento projekt v příštím desetiletí podpoří francouzský jaderný průmysl a britská vláda říká, že elektrárna v Hinkley Point je důležitá pro zajištění dodávek elektřiny v příštím desetiletí. Hinkley Point má mít na celkové výrobě elektřiny v Británii podíl zhruba sedm procent.

Projekt byl poprvé oznámen v roce 2007. Tehdejší šéf EDF pro energii v té době prohlásil, že Britové si v roce 2017 budou vařit štědrovečerní večeři s využitím elektřiny z Hinkley Point. Termín uvedení do provozu ale byl od té doby několikrát odložen kvůli regulačním překážkám, jadernému neštěstí ve Fukušimě a zhoršení finanční situace EDF.

 
 
Reklama