Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ekologický oskar 2016 - Putovní expozice Dětské experimentárium radí, jak bydlet zdravě

Světová vědecká centra dokážou zaujmout a přiblížit veřejnosti mnohdy velmi složité přírodní i fyzikální zákony. Zážitkové experimentárium s názvem Mámo, táto, pojďme bydlet zdravě! se jimi inspirovalo a ukazuje, jak se staví energeticky úsporný dům.

Díky tématu expozice a jeho hravému pojetí jsou tato interaktivní stanoviště unikátní v celé Evropě.

Centrum pasivního domu připravilo zážitkové experimentárium pro děti s heslem: Bydlet zdravě jde přeci hravě. Inspirovalo se u populárních vědeckých center ze zahraničí, kde speciálně navržené expozice přibližují zábavným způsobem dětem i rodičům přírodní zákony, fyziku či chemii. Hlavním záměrem tvůrců nově vzniklého dětského experimentária je však seznámit návštěvníky s tématem energeticky šetrného stavění.

Výstavní expozice je založena na touze dětí i dospělých zkoumat, hledat a hrát si – každé stanoviště je proto zároveň interaktivní. Návštěvníci nejen čtou, ale také skládají, měří, roztáčejí a posouvají prvky, pumpují a váží. Celá expozice svým návštěvníkům nabízí celkem 11 stanovišť, rozmístěných na ploše zhruba 200 m2. U každého stanoviště jsou pro děti připraveny pracovní listy, které ověřují to, co se malí návštěvníci dovídají, a pro dospělé jsou k dispozici informační letáčky.

Cílem projektu je přiblížit návštěvníkům vše, co patří ke stavbě energeticky úsporného domu. Stanoviště jsou navíc putovní, díky čemuž se může expozice objevit v mnohých vědeckých centrech a menších muzeích po celé České republice.

Podrobnosti o soutěži Ekologický oskar 2016

V čem je projekt unikátní:
  • Zábavné pojetí tématu energeticky šetrného stavění a přiblížení problematiky srozumitelnou formou dětem.
  • Interaktivní expozice, kde si každý může osobně vyzkoušet a ověřit, co patří ke stavění pasivního domu.
  • V České republice zatím ojedinělá snaha vzdělávat v této tematice již nejmladší generaci – co se naučí teď, mají šanci zúročit v budoucnosti.

E.ON Česká republika, s.r.o.
logo E.ON Česká republika, s.r.o.

Skupina E.ON je tradičním partnerem české energetiky. Na českém trhu působíme od roku 1998. Dodáváme elektřinu 1,2 milionu zákazníků a zemním plynem zásobujeme více než 220.000 zákazníků, a to převážně v jižních Čechách a na jižní Moravě.

 
 
Reklama