Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ekologický oskar 2016 - Energeticky soběstačný hotel s farmou

Ve Středočeském kraji v obci Choťovice najde zvědavý návštěvník hotel s farmou, který je jako jeden z mála v tuzemsku skutečně energeticky soběstačný.

Hotel Na Farmě je přitom skvělou ukázkou firemního provozu, který funguje na bázi uzavřeného koloběhu – veškerou energii, živočišné produkty i odpad dokáže totiž nejen sám produkovat, ale také spotřebovat.

Vše začíná setím obilí, krmením skotu a prasat, pokračuje zásobováním bioplynové stanice, která vyrábí teplo a elektrickou energii pro celý areál, a končí voňavým steakem, který připraví řezník v místní bourárně masa a kuchař naservíruje až pod váš nos. Tímto způsobem si lze představit fungování Hotelu Na Farmě, v jehož areálu najde běžný návštěvník nejen dřevostavbu samotného hotelu, ale též bioplynovou stanici, dvě farmy s chovem zvířat a bourárnu s prodejnou masa.

Snaha o ochranu životního prostředí je vedle investice do jednotlivých provozů nejvíce patrná na opatřeních, která každý den realizují sami zaměstnanci a majitelé firmy. V hotelu i na farmě se třídí odpad, zbytky z kuchyně či baru jsou využity ve dvou kompostárnách, které zpracovávají i bio odpad ze sousední vesnice. Část bio odpadu se rovněž spotřebovává v bioplynové stanici, jež vyrábí elektřinu a teplo pro celý areál. Také chov zvířat na farmě probíhá tak, aby měl co nejmenší dopad na okolní přírodu. Prasata jsou z velké části chována na slámě, čímž dochází ke snížení produkce čpavku. Separát a hnůj je vracen do půdy jako organické hnojivo, což pomáhá zlepšovat kvalitu půdy. Součástí areálu hotelu je též sušárna na separát, v níž jsou vyráběny peletky na topení.

Řada nápadů navíc na svou realizaci čeká. Majitelé hotelu chtějí v budoucnu investovat do výstavby wellness centra, v němž využijí teplo a elektřinu z bioplynové stanice. V plánu je rovněž vyčištění plynu z této stanice, který by mohl pohánět osobní automobily a zemědělské stroje. Zbytkové teplo zase najde uplatnění při vytápění skleníků, které v budoucnu poslouží k pěstování vlastní zeleniny a květin.

Podrobnosti o soutěži Ekologický oskar 2016

V čem je projekt unikátní:
  • Jedinečný symbiotický koncept a spolupráce obce, zemědělce a hotelového komplexu.
  • Veškeré energie i produkty jsou na jednom místě vyráběny i spotřebovány – farma navíc zpracovává bio odpad sousední vesnice.
  • Ekologický chov zvířat a celkový minimální dopad areálu na životní prostředí.

E.ON Česká republika, s.r.o.
logo E.ON Česká republika, s.r.o.

Skupina E.ON je tradičním partnerem české energetiky. Na českém trhu působíme od roku 1998. Dodáváme elektřinu 1,2 milionu zákazníků a zemním plynem zásobujeme více než 220.000 zákazníků, a to převážně v jižních Čechách a na jižní Moravě.

 
 
Reklama