Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zisk Shellu kvůli nízkým cenám ropy klesl o 58 procent

Britsko-nizozemské ropné společnosti Royal Dutch Shell klesl v prvním čtvrtletí zisk bez zahrnutí mimořádných položek a změny hodnoty zásob o 58 procent na 1,55 miliardy USD (36,4 miliardy Kč).

Důvodem jsou pokračující nízké ceny ropy. Firma současně varovala, že nízké ceny ropy budou mít na její hospodaření negativní dopad i nadále a snížila plánované výdaje na letošní rok o dalších deset procent na 30 miliard USD.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že zisk klesne až na 1,04 miliardy USD. Čistý zisk se snížil o 89 procent na 484 milionů USD.

Shell na počátku tohoto roku dokončil převzetí BG Group za 54 miliard USD. Stal se tak největším producentem zkapalněného zemního plynu na světě. Kritici zpochybňovali, zda má tato dohoda po prudkém poklesu cen ropy smysl. Cena ropy Brent se letos v lednu snížila na 27,1 dolaru za barel, což byla nejnižší hodnota za 12 let. Ještě v září 2014 přitom cena činila více než 100 dolarů za barel. V poslední době ceny mírně oživily a pohybují se kolem 45 dolarů.

Díky převzetí BG se prodej zkapalněného zemního plynu firmy Shell v prvním čtvrtletí zvýšil o 25 procent na 12,29 milionu tun. Těžba ropy a plynu stoupla o 16 procent.

Shell snížil kapitálové výdaje po tlaku akcionářů, kteří požadovali, aby omezil základy a zajistil vyplácení dividendy. Navzdory snížení patří letošní kapitálové výdaje Shellu mezi nejvyšší ve srovnání s hlavními konkurenty. Americký gigant Exxon Mobil hodlá letos utratit jen sedm miliard USD.

 
 
Reklama