Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová tarifní soustava se bude předělávat, v roce 2017 zavedena nebude

Nové tarify elektřiny od roku 2017 platit nebudou, Energetický regulační úřad (ERÚ) jejich navrhovanou strukturu přepracuje.

Novinářům to dnes řekla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. Dodala, že je možné, že nový návrh nebude tolik postavený na velikosti jističe, jako dosud. Panovaly totiž obavy, že nové tarify například zvýší platby za elektřinu chatařů a chalupářů, kteří mají nízkou spotřebu, ale současně mají jistič s vyšší kapacitou.

Původní návrh tarifních změn odmítl mimo jiné premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něho by navržená změna v platbách elektřiny znamenala zdražení pro více než 38 procent domácností a 91 procent podnikatelů s malou spotřebou. "Vítám rozhodnutí předsedkyně ERÚ Vitáskové nezavádět od příštího roku nové tarify platby za elektřinu. Návrh ERÚ byl špatný, poškozoval domácnosti s nízkou spotřebou a snižoval motivaci šetřit," uvedl dnes. Dodal, že nový návrh musí více zohlednit zájmy malých spotřebitelů a měla by mu předcházet široká diskuse.

Vitásková dnes zdůraznila, že ERÚ změnu tarifů pouze předkládá. Na jeho tvorbě se podle ní podílelo 40 energetických expertů, kteří ho doporučovali schválit, a to včetně náměstkyně ministra průmyslu Lenky Kovačovské, respektive jejího předchůdce Pavla Šolce. Členy týmů byli podle Vitáskové například také zástupci distribučních firem a fotovoltaických asociací. Vitásková tým v pondělí rozpustila.

Schválit novou tarifní strukturu podle Vitáskové doporučoval i oponentní posudek Českého vysokého učení technického v Praze. "Byla jsem sama proti všem, když jsem se postavila expertnímu týmu a návrhu oponentních posudků, a dala jsem celý model k veřejné konzultaci," uvedla dnes. V rámci veřejných konzultací se k plánovaným novým tarifům mohou na stránkách úřadu od ledna vyjádřit sami lidé.

Změny návrhu tarifů bude podle Vitáskové dělat nyní ERÚ převážné sám, jeho tým povede René Neděla, který je v úřadu pověřen řízením sekce regulace. Uvedla, že přípravy se bude do značné míry účastnit i ona sama. Připomněla, že na úřadu již nepracuje místopředseda Jan Nehoda, který byl podle ní za přípravu tarifů zodpovědný a expertní tým vedl. Vitásková ho odvolala v polovině ledna.

Mluvčí ministerstva průmyslu František Kotrba ČTK řekl, že podle ministerstva je nyní rozumné zavedení nové tarifní struktury odložit, dokud nebude celá problematika srozumitelně a komplexně vyřešena. "Co se samotné přípravy nové tarifní struktury týče, bere MPO na vědomí rozpuštění expertní skupiny a to, že nyní bude tarifní strukturu připravovat ERÚ. Je to v souladu s jeho kompetencemi a již v rámci expertního týmu byla právě expertíza ERÚ pro rozpracovávání čistě matematického modelu klíčová," dodal.

Plánované změny se týkají výhradně takzvaných regulovaných cen, které právě ERÚ každoročně stanovuje. Zahrnují například platby za přenos a distribuci. Na takzvanou silovou složku ceny, kterou stanovují jednotliví dodavatelé, nemá mít změna žádný vliv. Navrhovaný tarifní systém měl mj. motivovat lidi, aby šetřili s velikostí svých jističů. Právě jističe mají hlavní vliv na náklady za distribuci. Vitásková dnes zopakovala, že návrh nové tarifní struktury nepodepíše, pokud by měl spotřebitele poškodit.

Analytik BH Securities Petr Hlinomaz ČTK řekl, že k úvahám o nových tarifních systémech vedou dva hlavní důvody. "Za prvé je to potřeba investic do přenosových a distribučních sítí, aby zvládly mnohem více protichůdných a nárazových toků elektřiny z více výrobních zdrojů. Za druhé pak dodržení závazků učiněných v minulosti na podporou výroby elektřiny v obnovitelných zdrojích energie a naplnění závazků snížení emisí," uvedl. "Zda je řešení právě a jen tarifní systém, na to bych si ještě netroufal jednoznačně odpovědět," dodal.

 
 
Reklama