Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Teplárna v Milevsku chystá opravu, bude vypouštět méně škodlivin

Zhruba 23 milionů korun investuje majitel milevské teplárny ZVVZ Energo do vylepšení svých technologií. Slibuje si od toho výrazné snížení objemů vypouštěných oxidů síry i tuhých znečišťujících látek do ovzduší ve městě a okolí. ČTK to řekl mediální zástupce milevské teplárny Zdeněk Zuntych. Oprava, jejímž generálním dodavatelem bude sesterská společnost ZVVZ-Enven Engineering, začne po skončení topné sezony a skončí do konce letošního roku. Vyžádala si ji novela zákona o ochraně ovzduší.

"Nová legislativa stanovila od roku 2018 limit 1500 mg/m3 oxidů síry a na ten se musíme dostat. Podlé té dosavadní máme limit 2500 mg/m3. Naše hodnoty dosahují 1900 až 2400 mg/m3, a zákon tedy neporušuje," uvedl ředitel ZVVZ ENERGO Vladimír Dvořák. Od roku 2018 se také zpřísní limity vypouštěných tuhých znečišťujících látek ze 150 na 30 mg/m3.

"PZvažovali jsme různá řešení, ať už přechod na jiné palivo, jako je štěpka nebo zemní plyn, přidávaní aditiv do paliva nebo do spalin, ale nakonec se jako nejefektivnější pro dosažení nových emisních limitů ukázalo odsíření centrálního zdroje vytápění touto technologií," doplnil Dvořák.

Pro odsíření spalin z uhelných kotlů byla zvolena technologie, jejímž základem je suchý práškový uhličitan sodný, dávkovaný do spalin, které pak zachytí látkové filtry.

Na výrobě některých komponentů se bude podílet další dceřiná společnost ZVVZ MACHINERY. Společnost ZVVZ-Enven Engineering například odsířila teplárny v Chomutově, Plané nad Lužnicí nebo v Ostravě u firmy ArcelorMittal.

ZVVZ ENERGO zahájila činnost v lednu 2009, kdy pod sebe soustředila veškeré "energetické" služby pro ZVVZ GROUP. Jde například o dodávky a rozvod elektrické energie, tepla, vody, vzduchu a technických plynů. Stejné služby firma poskytuje i ostatním odběratelům v areálu ZVVZ a jeho okolí. Od července 2009 pak provozuje tepelné hospodářství města Milevsko. Jejím jediným vlastníkem je ZVVZ GROUP a.s.

 
 
Reklama