Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Gazprom Export uspořádá v září aukci plynu

Největší světový dodavatel plynu plánuje uskutečnit testovací aukci plynu s cílem vyzkoušet nový způsob prodeje v Evropě.

Největší světový dodavatel plynu plánuje uskutečnit testovací aukci plynu s cílem vyzkoušet nový způsob prodeje v Evropě. Pokud aukce bude úspěšná, stane se dalším vhodným nástrojem prodeje ruského plynu. Aukce však nemá za cíl nahradit dlouhodobé kontrakty, které slouží k zabezpečení bezpečnosti dodávek plynu pro Evropu.

Aukce se uskuteční ve dvou termínech v září 2015, bude ji pořádat dceřiná společnost Gazprom Export a předmětem aukce budou dodávky plynu pro zimu 2015/2016. Dodavatel nabídne 3,2 mld.m3, které zákazníci si budou moci odebrat na třech odběrných místech v Německu.

Prvním dodacím místem bude plynárenská soustava Gaspool Greifswald NEL, kam se dodá 60 šarží v zimním období od 1. října 2015 do 31. března 2016. Ve stejném období Gazprom nabídne i plyn do druhého i třetího dodacího místa. Druhým odběrným místem bude Olbernhau, jež je ideálním pro odběry pro ČR, nabízet se bude 57 šarží a konečně třetím bodem je opět Greifswald, plynovod Opal, s nabídkou 22 šarží. Každá šarže bude o velikosti 60 MW za hodinu.

Podrobnosti o aukcích jsou zde.

 
 
Reklama