Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Uzavře se stavba terminálu LNG ve Svinoústí?

Terminál v severozápadním Polsku má být prvním terminálem v bývalých státech Sovětského bloku, přes který má být dodáván plyn od jiných dodavatelů než z Ruska. Původně měl být zprovozněn již v červenci roku 2014, zdá se, že stavbě nyní hrozí uzavření.

Terminálem měl původně proudit plyn z Kataru a z jiných zemí jako alternativa dodávkám z Ruska. Podle původního záměru měl být terminál spuštěn do provozu v červenci roku 2014.

Ačkoliv dodavatel stavby italská společnost Saipen, termín nestihla, žádá další finanční prostředky, aby mohla projekt dokončit. Investor Polish LNG odmítl nadále společnosti platit.

Polsko nezaplatí ani o jeden zlotý víc, než kolik bylo dohodnuto se Saipenem ve smlouvě“, uvedl to nejmenovaný zdroj investora polské tiskové agentuře PAP.

Podle nejmenovaného zdroje Saipen má podle smlouvy navíc platit sankce pro případ, že by terminál nedokončil včas. Saipen se zavázal, že terminál uvede do provozu tento rok a že v případě zpoždění zaplatí penále.

Společnost Saipen říká, že je hotovo již 98% prací, některé zdroje uvádějí, že stavba má být dokončena v září.

Terminál má dodávat až 5 mld. m3 plynu ročně, což je přibližně třetina polské spotřeby. Bude to největší terminál v severovýchodní části Evropy. Pokud bude nutné, kapacita se může zvýšit až na 7,5 mld. m3 za rok, jak dokládá studie proveditelnosti z února tohoto roku.

Také v souvislosti s uvedeným terminálem se plánuje propojení plynové soustavy mezi Polskem a ČR především s cílem zajistit zvýšení bezpečnosti dodávek. Za zvýšenou bezpečnost si však odběratelé plynu v ČR budou muset připlatit.

 
 
Reklama