Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Gazprom čeká letos zvýšení exportu do Evropy o pět procent

Ruská plynárenská společnost Gazprom čeká letos zvýšení vývozu do Evropy o pět procent. Sdělil to dnes šéf podniku Alexej Miller. Tímto nárůstem by ale firma nevyrovnala loňský propad.

Loni jí export do evropských zemí a Turecka klesl o devět procent na zhruba 147 miliard krychlových metrů. "Objem ruského plynu exportovaného Gazpromem do Evropy se zvýší... Tento rok vývoz vzroste o pět procent," citovala agentura Reuters z Millerova vystoupení na konferenci o energetických dodávkách v Bělehradě.

Rusko zajišťuje přibližně třetinu spotřeby plynu v Evropské unii, kde však poptávka po plynu v posledních letech klesala. Gazprom disponuje největšími zásobami plynu na světě, má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů a je klíčovým dodavatelem pro řadu evropských zemí včetně České republiky.

Zhruba polovina ruského plynu určeného pro Evropu proudí přes Ukrajinu, s níž má nyní Moskva velmi napjaté vztahy. Gazprom tento měsíc oznámil, že zahájil stavbu plynovodu Turkish Stream do Turecka, odkud by měl ruský plyn proudit dál do Evropy. Firma přišla s tímto projektem poté, co koncem loňského roku kvůli neshodám s Evropskou unií odstoupila od výstavby plynovodu South Stream. Ten měl obcházet Ukrajinu a přivádět ruský plyn přes Černé moře na Balkán.

 
 
Reklama