Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Olomoucký kraj nakoupí energie na pražské komoditní burze

Olomoucký kraj na pražské komoditní burze nakoupí elektrickou energii a plyn pro své příspěvkové organizace. Zakázka na rok 2016 bude mít celkovou hodnotu zhruba 80 milionů korun a hejtmanství si od centrálního nákupu slibuje další výraznou finanční úsporu, řekl dnes novinářům hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD).

"Rada ve čtvrtek schválila nákup elektrické energie a plynu pro rok 2016. Očekáváme, stejně jako v minulých letech, že dojde k významné úspoře. Třeba za minulý rok to bylo pět milionů korun proti roku 2013," uvedl Rozbořil. Zakázka na elektrickou energii má odhadovanou hodnotu 21 milionů korun a na zemní plyn 60 milionů korun.

Hejtmanství do loňského roku využívalo komoditní burzu sídlící v Kladně. "Letos jsme odsouhlasili, že využijeme nově vznikající burzu komodit v Praze, protože nabízí výhodnější podmínky administrace a samotného procesu," podotkl Rozbořil.

Olomoucký kraj letos postupně zahájí centrální nákup různého zboží a služeb pro bezmála 160 svých příspěvkových organizací. Hejtmanství odhadlo, že díky společnému nákupu zhruba dvou desítek položek ušetří několik desítek milionů korun.

Krajští radní už schválili seznam 23 komodit, kterých se bude centrální nákup týkat. Na seznamu je například kancelářský papír, sportovní potřeby pro školy, elektrická energie či plyn. "Pokud budeme nakupovat ve větším množství, tak dokážeme vyjednat nižší ceny," míní Rozbořil.

Roční náklady na příspěvkové organizace Olomouckého kraje, jako jsou školy, muzea, léčebné i sociální ústavy, činí zhruba 1,5 miliardy korun. "V auditu, na základě kterého jsme proces optimalizace příspěvkových organizací zahájili, se hovořilo ročně o (úspoře) nějakých 30 až 50 milionech korun. Takže ta částka skutečně není zanedbatelná," řekl hejtman.

 
 
Reklama