Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jablonecká energetická zahájí v dubnu stavbu nových kotelen

Jablonecká energetická, která zásobuje teplem a teplou vodou velkou část Jablonce nad Nisou, zahájí začátkem dubna výstavbu nových kotelen. První etapa revitalizace zastaralé a ztrátové teplárenské sítě ve městě přijde na 115 milionů korun, 60 procent se podařilo získat z evropských a státních fondů.

První etapa se týká pěti lokalit - Březová, Mechová, Mánesova, Boženy Němcové a J. Hory, sdělila dnes ČTK mluvčí Jablonecké energetické Lenka Vrátná. "Ze stávajících výměníků se stanou moderní kotelny a vzniknou také nové plynovodní sítě. Ty zase financuje významnou částkou RWE," doplnila Vrátná. Na financování projektu se podílí i město Jablonec, v loňském roce poslalo na revitalizaci sítě 50 milionů, letos je v rozpočtu připraveno 75 milionů a dalších 40 milionů korun v příštím roce. Peníze ale město Jablonecké energetické jen půjčuje. Zhruba za čtyři roky, až bude revitalizace hotova, by se měly začít do městské kasy vracet.

Revitalizace teplárenské sítě v Jablonci začala loni výstavbou nového kotle na Brandlu a odstavením výtopny v Rýnovicích, kterou teď Jablonecká energetická nabízí k prodeji. Veškeré stavební práce první etapy musí být hotovy do konce října, kdy budou všichni odběratelé přepojeni na nový topný systém. "Pracovat se bude ve všech lokalitách souběžně a práce nebudou nijak rozsáhlé, neměly by výrazně omezit pohyb pěších ani aut," ujistila Vrátná. V příštím roce by měla navázat ještě druhá etapa.

Jablonecká energetická zajišťuje centrální zásobování teplem v Jablonci od roku 1994. Síť je však zastaralá a vysoce ztrátová. Od poloviny roku 2013 je jediným vlastníkem společnosti město Jablonec, které odkoupilo většinový balík akcií od MVV Energie CZ za 203 milionů korun. Radnice tím chtěla zabránit nekontrolovanému rozpadu systému. Kvůli vysokým cenám přišla v posledních čtyřech letech teplárna o třetinu odběratelů. Ve snaze udržet zákazníky snížila loni teplárna cenu z 807 korun za gigajoule na 689 korun. Po dokončení revitalizace by měla cena klesnout na 650 korun.

Nyní dodává Jablonecká energetická teplo a teplou vodu do 4300 domácností v Jablonci a smlouvy obnovují i stávající firemní zákazníci. "TRW uzavřelo kontrakt na odběr tepla na následujících deset let a finalizujeme jednání s dalšími velkými podniky. Také některé bytové domy či družstva nakonec od odpojení upouštějí. Jedná se například o věžáky v Pasekách," řekl ČTK Petr Roubíček pověřený řízením společnosti. Jablonecká energetická je podle něj ale schopna připojit i případné nové zákazníky. "V jednotlivých kotelnách počítáme s rezervou přibližně deset až 20 procent, již budeme moci využít buď pro zájemce, kteří se v minulosti odpojili, nebo pro nové objekty," dodal Roubíček.

 
 
Reklama