Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Virtuse Energy spustil obchodování tří komodit pod jednou střechou

Po letech zkušeností v obchodu s emisemi velkým podnikům v celé Evropě a velkoobchodem s elektřinou a plynem začal Virtuse nabízet elektřinu i plyn koncovým zákazníkům z řad středních a velkých podniků.

Největší tuzemský obchodník s emisními povolenkami Virtuse Energy pokračuje v expanzi na energetických trzích.

„Podnikům a institucím se naskytla v našem regionu doposud unikátní příležitost možnosti obchodování všech tří hlavních komodit – elektřiny, plynu a emisních povolenek - pod jednou střechou včetně veškerých doprovodných služeb jako je portfolio management, analytická podpora, zodpovědnost za odchylku a mnohé další“, říká Jan Fousek, ředitel a spolumajitel Virtuse Energy, který společnost spoluzaložil a dodnes vlastní společně se slovenským finančníkem Rastislavem Vasilišinem.

„U všech tří komodit jsme přímými účastníky trhu – v elektřině a plynu Subjektem zúčtování odchylek na OTE plus členem celé řady evropských energetických burz. V emisních povolenkách potom přímým členem největší světové burzy ICE (viz. zprávy v médiích ze 16.4.2014), účastníkem evropských aukcí povolenek a subjektem sdružujícím stovky klientů po celém světě, což z nás činí jeden z největších, nejflexibilnějších a cenově nejpřijatelnějších tradingových domů ve střední Evropě“, dodává Fousek.

Virtuse tak zaplnil prostor mezi 3-4 gigantickými energetickými společnostmi, které klienty díky své nízké flexibilitě a neochotě zlevnit již několikátým rokem ztrácí, a stovkami malých „garážových“ firem, které sice na extrémně nízké marže dokáží zlákat některé zejména menší klienty, avšak díky nedostatečně silnému zázemí nejsou schopni reagovat na stále vyšší volatilitu na energetických trzích.

Na časté argumenty, že současná situace na trhu není pro vstup nového velkého subjektu vůbec vhodná, odpovídá druhý z majitelů Rastislav Vasilišin, který zároveň značku Virtuse (tehdy wealth management společnost) v roce 2006 vymyslel: „Pro nás neexistuje pojem špatná doba. Doposud vše, co jsme založili, nebylo nikdy ve správné době, ale drtivá většina naštěstí skvěle funguje. Do každého byznysu vstupujeme s pokorou a vždy ho rozjíždějí lidé, kteří jsou v daném oboru špičky“.

Virtuse Energy i tentokrát sází na osvědčená jména z obchodu s energiemi, v celém nově zformovaném energetickém týmu není jediný člověk s působností v oboru kratší než 5 let. Ředitelem sekce prodeje elektřiny a plynu se stal Jaroslav Codl, který dříve pracoval v Czech Coalu.

O společnosti:
Virtuse Energy, česká společnost napůl vlastněná Janem Fouskem a Rastislavem Vasilišinem, loni zobchodovala 76 milionů emisních povolenek stovkám největších společností zejména v České Republice a na Slovensku a dosáhla obratu přes 6 miliard korun. Firma v loňském roce zaujala média mimo jiné dvěma událostmi: když se loni v dubnu stala jako jediná firma svého druhu v regionu členem největší světové burzy ICE a když se v září stala vůbec první zahraniční firmou na světě, která vstoupila na nově se formující čínský trh s emisemi (viz. např. titulní strana E15 http://zpravy.e15.cz/burzy-a-trhy/komodity/cesky-virtuse-energy-dobyl-cinsky-trh-s-emisemi-1116844 ). Kromě obchodu s energiemi se firma dlouhodobě věnuje konferencím (organizace, aktivní účast, přednášky), vzdělávacím programům, environmentálnímu a energetickému poradenství či stavbě obnovitelných zdrojů energie na Balkáně.

 
 
Reklama