Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výrobci minerální izolace opět „bodovali“ v žebříčku největších znečišťovatelů životního prostředí

Výrobci minerální izolace se často zaštiťují přínosem svých produktů pro životní prostředí. Ve skutečnosti však patří mezi největší producenty emisí nebezpečného formaldehydu, jak ukázal žebříček pravidelně sestavovaný sdružením Arnika.

„Výrobci minerální izolace se často zaštiťují přínosem svých produktů a zatím v Česku vypouštějí do ovzduší tuny rakovinotvorného formaldehydu s dopadem na životní prostředí i zdraví lidí nejen v Moravskoslezském kraji,“ řekl Martin Hájek, ředitel výkonného pracoviště Teplárenského sdružení České republiky.

Hned tři výrobci minerální izolace se umístili v první desítce žebříčku největších producentů emisí formaldehydu v České republice za rok 2013, který s využitím dat z integrovaného registru znečišťování každoročně sestavuje sdružení Arnika.
Závod na výrobu minerální izolace v Bohumíně podle dostupných informací loni meziročně zvýšil emise formaldehydu o 58 % na 1845 kg a obsadil 5. místo. Další výrobci minerální izolace figurují na 7. a 8. místě. Závod v Bohumíně „bodoval“ dokonce i v absolutním pořadí největších producentů rakovinotvorných látek v ČR, kde obsadil 8. místo.

Jak emise formaldehydu při výrobě minerální izolace vznikají?

Příčinou je využití fenolformaldehydové pryskyřice jako pojiva, které zajišťuje tvarovou stabilitu minerálních vláken vyrobených tavením horniny, a z níž se při jejím tuhnutí v horkém vzdušném proudu uvolňuje nebezpečný formaldehyd. Podíl pojiv činí dle požadované mechanické pevnosti 3 až 10 % u skelné vaty a 1 až 3 % u minerální vaty. Obsah formaldehydu bývá většinou nižší než 1,5 mg na 100 g izolačního materiálu. To je zdánlivě relativně malé číslo, ale s ohledem na velikost produkce izolačních materiálů v ČR dopady rozhodně zanedbatelné nejsou.

Jaké má formaldehyd účinky?

Formaldehyd má karcinogenní a mutagenní účinky. Hlavní cestou jeho vstupu do organismu jsou vdechnutí, pokožka nebo potraviny. Protože je vysoce rozpustný ve vodě, více než 90 % je zachycováno v horních cestách dýchacích při inhalaci, jen 6–10 % se do organismu dostává kůží.
V roce 2004 přeřadila IARC (Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny) formaldehyd do 1. skupiny − látek karcinogenních pro lidi. Prvními příznaky zvýšené koncentrace formaldehydu je podráždění sliznic horních cest dýchacích a spojivek, pociťované subjektivně jako suchost, dráždění ke kašli, pálení očí a slzení. Podráždění očí a horních cest dýchacích může způsobit již v koncentracích 0,1−1 mg/m3. Dle sdružení Arnika se o formaldehydu v odborných kruzích mluví jako o jedné z definovaných možných příčin atopického ekzému, chronických zánětů středního ucha a nastartování různých alergických stavů jako takových. Při vyšších koncentracích se pak dostavuje silné slzení, otoky, zánět plic.

Žebříček 10 největších znečišťovatelů ovzduší formaldehydem v roce 2013 (zdroj: sdružení Arnika) najdete na stránkách Teplárenského sdružení České republiky.


TEPLÁRENSKÉ SDRUŽENÍ České republiky
logo TEPLÁRENSKÉ SDRUŽENÍ České republiky

Zájmové sdružení právnických osob, jejichž činnost souvisí s problematikou výroby, rozvodu a spotřeby tepla, výrobou a montáží technologií pro teplárenství a projektování zařízení pro zásobování teplem. Členové Teplárenského sdružení ČR vyrábějí více než ...

 
 
Reklama