Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Karlovarský a Ústecký kraj jsou proti změnám horního zákona

Zástupci firem, odborů a samospráv z Karlovarského a Ústeckého kraje připraví společné odmítavé stanovisko k navrhovaným změnám v horním zákonu.

Měly by výrazně zvýšit poplatky za těžbu nerostů, zejména hnědého uhlí. Podle stanovisek hospodářských a sociálních rad obou krajů by to ale vedlo ke zvýšení nezaměstnanosti a snížení výdajů těžebních firem v regionu. Shodli se na tom na dnešním jednání zástupci Karlovarského kraje a Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje (HSR ÚK).

Podle předsedy HSR ÚK Richarda Falbra jsou zájmy obou krajů v mnoha věcech stejné. "Obě tripartity by měly vypracovat společné stanovisko. To vznikne, až dostaneme poslední verzi návrhu zákona. Chtěli bychom se shodnout na rozdělování peněz z těžby. Navrhuje se zvýšení, ale zatím nevíme o kolik," uvedl Falbr.

Prvotní návrh počítal s navýšením plateb až na desetinásobek, což by pro těžařské firmy, nejen uhelné, v Karlovarském kraj například i pro firmy těžící kaolin, znamenalo desítky až stovky milionů výdajů navíc. Tyto peníze by pak chyběly v regionu, který je už tak těžbou velmi postižený.

Podle karlovarského hejtmana Josefa Novotného by změny v horním zákoně tak, jak byly původně navrhovány, opět ztížily situaci v severozápadních Čechách. "Tyto kraje vždy dodávaly uhlí a elektřinu do Česka. Nyní chce zase stát odčerpat další peníze," uvedl Novotný.

Vedení Karlovarského kraje se už negativně vyjádřilo i k další navrhované změně, která by dosavadní model, kdy část poplatků za těžbu jde státu a druhá část obcím, kde se těží, měla změnit tak, že by kromě obcí a státu měl část poplatků dostat i kraj. "Podle mě by to byla zbytečná administrativa. Peníze by měly zůstat na obcích, které ví, na co je použít," míní Novotný. Stejné stanovisko by v Ústeckém kraji měla dohodnout i HSR ÚK, řekl dnes Falbr.

 
 
Reklama