Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Japonsku tři roky po Fukušimě soud požaduje trvalé odstavení reaktorů

Japonsko je více než tři roky po katastrofě v jaderné elektrárně Fukušima Daiiči víceméně stále bez elektřiny z jaderných elektráren. Bloky 3 a 4 jaderné elektrárny Ōi, které jediné byly v loňském roce v provozu, byly v září 2013 odstaveny k pravidelné údržbě a dosud nebyly restartovány. Jejich trvalé odstavení požaduje rozsudek místního soudu v prefektuře Fukui vydaný v květnu 2014.

Rozsudek sice není pravomocný, protože provozovatel elektrárny (Kansai Electric Power Co.) se proti němu odvolal. Přesto může rozhodnutí soudu případný restart reaktorů ovlivnit. K obnovení provozu reaktorů je kromě úspěšného absolvování stress-testů nutný souhlas centrální i regionální vlády. Je možné, že regionální vláda, která až dosud byla dalšímu provozu reaktorů nakloněna, svůj postoj v reakci na rozhodnutí soudu změní. Centrální vláda je jednoznačně pro obnovení provozu minimálně třetiny odstavených reaktorů.

Dalších 16 soudních sporů je vedeno proti obnovení provozu reaktorů v ostatních jaderných elektrárnách. Žalobci v naprosté většině případů plánují využít rozsudek soudu v prefektuře Fukui jako precedens. Zajímavé přitom je, že soud uznal, že případnou havárií mohou být postiženi obyvatelé ve vzdálenosti až 250 km.

 
 
Reklama