Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Česko má dotacemi pokryté energetické úspory do roku 2020

Česko má na energeticky úsporná opatření do roku 2020 zajištěné finance ve výši minimálně 95 miliard korun. Pomoci mají hlavně strukturální fondy a dražby emisních povolenek.

Vyplývá to z tiskové zprávy, kterou dnes vydalo ministerstvo průmyslu (MPO). Návrh "Národního akčního plánu energetické účinnosti" počítá s tím, že roční energetická spotřeba primární energie do roku 2020 v tuzemsku klesne o 20 procent, jak žádá EU. S tím ale nesouhlasí Aliance šance pro budovy (ŠPB).

Podle MPO bude nejvíce peněz, asi 60 miliard korun, použito z Evropských strukturálních a investičních fondů pro dané období. Další část mají pokrýt výnosy z dražeb emisních povolenek. Na program Nová zelená úsporám by díky nim mělo být k dispozici mezi 23 až 27 miliard Kč. Zbytek peněz vykryjí menší dotační tituly.

S tvrzením MPO ale nesouhlasí Aliance šance pro budovy (ŠPB), sdružující oborové asociace podporující energeticky úsporné stavebnictví. Podle ní nebudou peníze alokované v evropských fondech stačit. Problémy vidí aliance hlavně v operačních programech (OP) patřících pod ministerstvo životního prostředí (OP Životní prostředí) a ministerstvo pro místní rozvoj (Integrovaný regionální OP).

"Zejména v nich bychom potřebovali navýšit objem peněz na energetické úspory nejméně o 23 miliard korun. Bez tohoto navýšení hrozí, že Česká republika směrnici EU nesplní," sdělil ředitel aliance Petr Holub. OP podnikaní a inovace pro konkurenceschopnost, který patří pod MPO, je podle aliance připraven naopak dobře.

 
 
Reklama