Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vláda chce zastavit zdražování elektrické energie

Prohlásil to premiér Nečas na společné tiskové konferenci s předsedkyní Energetického regulačního úřadu Vitáskovou. Vláda proto připravuje stanovení maximální výše podpory obnovitelných zdrojů energie.

Energetika je klíčové téma celé Evropské unie. Díky stoupajícím cenám energie ztrácí Evropa konkurenceschopnost vůči USA a dalším světovým regionům. Premiér Nečas na tiskové konferenci citoval čísla, které na včerejším zasedání Rady EU. Podle údajů, které tam uvedl předseda Evropské komise José Manuel Barosso poklesly mezi roky 2005 a 2012 ceny plynu v USA o 66% zatímco v EU stouply za stejnou dobu o 38%. U elektřiny pak ve stejném období pak stouply ceny o 35%, zatímco v USA klesly o 4%.

Za hlavní příčiny této neradostné bilance označil Nečas:

  • Neúměrnou podporu obnovitelných zdrojů energie s následkem deformace trhu
  • Celosvětově osamocený boj EU proti globálnímu oteplování s vysokými náklady a nepatrnými výsledky
  • Přebujelou byrokracii

Situace v ČR je obdobná a vláda se s ní podle Nečase nehodlá smířit. Výše podpory bude v letošním roce činit 44,4 mld. Kč. Podle předsedkyně ERÚ Vitáskové jsou největším problémem fotovoltaické elektrárny. Přestože jejich provozovatelé inkasují 64% z celkové částky na podporu, ony díky svému nízkému ročnímu využití vyrobí jen 12% z celkového objemu vyrobené elektřiny.

Jako nástroj proti zvyšování podpory OZE vláda připravuje stanovení stropu na výši podpory u elektrické energie. Jak drobní spotřebitelé, tak i podniky, by pak ve stanoveném období např. 5 let měli jistotu, že podíl podpory v ceně elektřiny se nebude zvyšovat. Náklady na podporu, které přesáhnou tuto částku pak budou podporovaným zdrojům vyplaceny ze státního rozpočtu. Výše stropu i nároky na státní rozpočet se v současné době propočítání. Po dosažení shody mezi parlamentními stranami bude toto opatření zakotveno v naší legislativě.

 
 
Reklama