Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Koalice STOP HF proti tzv. frakování při těžbě, bojí se znečištění

Koalice občanských sdružení STOP HF kvůli obavám o znečištění podzemních vod odmítá metodu takzvaného frakování při těžbě břidlicových plynů. Chce prosadit zákaz této metody na celém území státu.

Na pondělní besedě 5. 3. o plánovaném průzkumu výskytu břidlicových plynů na Trutnovsku a Náchodsku v Úpici to řekl Jiří Malík z Koalice STOP HF.

"Obáváme se nejenom těžby, ale i průzkumu břidlicových plynů. Lokalita Náchodska a Trutnovska je natolik cenná, že není možné, aby se tady o těžbě vůbec uvažovalo," řekl ČTK Malík. Podle koalice je metoda frakování velmi devastující. "Proto jsme se rozhodli, že v národní kampani budeme po odpovědných požadovat, aby zastavili frakování v celé České republice," řekl Malík. Dodal, že metodu hydraulického štěpení zastavili například v některých státech USA či ve Francii nebo v Bulharsku.

Podle Malíka má případná těžba drancující vliv na krajinný ráz i na infrastrukturu. "Nemůžeme souhlasit s propojováním jednotlivých podzemních vrstev vrty ani injektáží toxických látek do podzemních vod. Rozhodně se nejedná o zanedbatelné množství, jak tvrdí firma. Je skoro jistota, že by se chemikálie dostaly do pitných vod," řekl Malík.

Sdružení, které vzniklo letos v lednu, pořádá v úterý ráno v Náchodě protestní happening. V Náchodě se totiž uskuteční setkání starostů obcí z Trutnovska a Náchodska, zástupců ministerstva či reprezentantů těžařské firmy. Podle Malíka chce koalice podpořit starosty a hejtmana hradeckého kraje, kteří se zahájením průzkumu břidlicových plynů v kraji nesouhlasí.

Průzkum by v regionu chtěla provést společnost Basgas Energia Czech. Ministerstvo životního prostředí už těžařům k průzkumu dalo souhlas. Těžaři v následujících pěti letech plánují průzkumné vrty na území o rozloze 777 kilometrů čtverečných od Broumovska až po hranice Krkonošského národního parku. Proti povolení průzkumu podalo několik obcí rozklad, kterým by se měla zabývat rozkladová komise ministerstva. Mohla by rozhodnout na začátku dubna.

Zástupci těžařů se snažili rozptýlit obavy

Zástupci těžařské společnosti Hutton Energy se na úterním na jednání v Náchodě snažili rozptýlit obavy starostů z průzkumu a případné těžby břidlicových plynů na Náchodsku a Trutnovsku. Většina starostů s případnou těžbou nesouhlasí, proti záměru těžařů dnes také demonstrovalo několik stovek především mladých lidí.

Například královéhradecký hejtman Lubomír Franc na dnešním jednání řekl, že těžba břidlicových plynů není v zájmu obyvatel kraje. "Těžní věže ve stínu Krkonoš či nad Babiččiným údolím nepovažuji za něco, co by zde mělo být," prohlásil Franc. Dodal, že na území Náchodska a Trutnovska jsou významné zdroje pitné vody. "Průzkum i těžba by mohly kvalitu vody i rozsah zásob výrazně ohrozit," domnívá se hejtman.

Pavel Lhotský zastupující společnost Basgas Energia Czech, vlastněnou těžařskou firmou Hutton Energy, dnes řekl, že těžební oblasti jsou pečlivě vybírány s ohledem na přírodu, vliv na společnost, geologické podloží, dopravu a budoucí rozvoj. Každý vrt je před realizací přezkoumám místními orgány vodohospodářské správy, podle Lhotského nehrozí při průzkumu a těžbě poškození zdrojů pitné vody. Firma je podle něj připravena diskutovat a spolupracovat s místními komunitami.

"Ložiska břidlicového plynu jsou v hloubkách kolem 1,5 kilometru, ložiska pitné vody jsou maximálně 500 metrů pod povrchem. Každý vrt je vícenásobně izolován formou cementu i ocelového pažení," řekl Lhotský. Ve Spojených státech, kde se břidlicový plyn těží už deset let, nebyl podle Lhotského zaznamenán jediný případ kontaminace spodních vod, která by souvisela s touto těžbou.

Lhotský také odmítl obavy starostů a ekologů z použití velkého množství chemikálií při těžbě. "Chemikálie používané při těžbě jsou z velké části běžně používané látky, jako kuchyňská sůl či kyselina citronová," řekl Lhotský s tím, že se metoda hydraulického frakování použila v Česku už v několika případech, například na Ostravsku. Dodal, že případná těžba břidlicového plynu by pomohla ČR zajistit zásoby energie, nová pracovní místa i rozvoj místního hospodářství.

Výkonný ředitel firmy Hutton Energy David Messina řekl, že dnešní setkání je začátkem diskusí, během kterých chce firma plně vysvětlit své záměry. "Samozřejmě jsme si plně vědomi, že v tomto kraji máte určité bohatství, a tím je krajina, příroda a vodní zdroje," řekl Messina.

Lidé, kteří dnes demonstrovali před místem setkání starostů s těžaři, se obávají především poškození zdrojů pitné vody. "Happeningem chceme podpořit starosty, kteří se jasně vyjádřili, že jsou proti průzkumu a těžbě v této oblasti. Dozvěděli jsme se také, že zde by měli být američtí vlastníci firmy Basgas Energia Czech, kterým chceme ukázat, že u nás neprojdou," řekl k protestu Jiří Malík z pořádající Koalice STOP HF.

O průzkum v regionu požádala společnost Basgas Energia Czech. Ministerstvo životního prostředí už těžařům k průzkumu dalo souhlas. Těžaři v následujících pěti letech plánují průzkumné vrty na území o rozloze 777 kilometrů čtverečných od Broumovska až po hranice Krkonošského národního parku. Proti povolení průzkumu podalo podle Emila Rudolfa z ministerstva životního prostředí 18 obcí rozklad, kterým by se měla zabývat rozkladová komise ministerstva.

 
 
Reklama